התהליך של כל אחת מאיתנו עם הכתיבה בתוך העסק הוא תהליך אישי – לפעמים מורכב ולפעמים לגמרי טבעי. אצל כל אחת זה לגמרי אחרת. כשפגשתי את יפית למשל, היא סירבה בתוקף לספר את הסיפור האישי שלה, למרות שהוא היה רלוונטי באופן משמעותי למה שיש לה להגיד ולהציע ללקוחות שלה. היא הרגישה שבסיפור הזה של ויתור מסוים.
יפית, שעבדה שנים בארגון גדול ולמדה אימון עסקי וכלים רבים נוספים שעזרו לה להיות מנהלת מעולה, נאלצה לוותר על הקריירה שלה ברגע אחד ולמצוא כיוון חדש.
עבורה, הרגע הזה היה טראומתי, והיה לה קשה להבין שזה גם הרגע שבו נולד העסק שלה. היום, אחרי המון זמן, היא עוסקת באימון אישי ועסקי ומצליחה מאד.
בתוך הסיפור האישי שלה הייתה תחושת ויתור על קריירה ארוכת שנים ויציאה למשהו לא נודע, מפחיד אפילו.
למרות שבסופו של דבר, הסיפור של יפית הוא מה שהופך אותה למאמנת מעולה והרקע שלה הוא מה שנותן לה את הכלים המקצועיים להוכיח זאת, היא לא רצתה לספר אותו. היה לה קשה מאד לשווק לקהל שלה, כשהיא מדברת על נושאים כלליים ומתקשה למצוא את השפה שלה בתוך התוכן.
הלכנו שלב אחר שלב, בכל פעם סיפרנו קצת, בכל פעם שזרנו בין השורות של מסרי הידע שלה – אלו שבהם ביטאה את משנתה ואת הגישה המיוחדת שלה לאימון עסקי – את החיבור האישי שלה לנושא, את הדרך שלה.
עשינו את זה בצעדי תינוק ושמנו דגש על הכתיבה עצמה, להפוך אותה להרבה יותר אישית דרך ניואנסים קטנים.
כתיבה אישית באה לידי ביטוי לא רק דרך תוכן שהנושא שלו הוא מאד אישי או חושף חלק מהחיים שלנו, אלא גם דרך הטון, הפנייה האישית והדרך שבה אנחנו כותבות, תכלס כותבות.
כשאת כותבת למישהו ומתייחסת לכך כמו שיחה אחת על אחת, כאילו שאתם יושבים בבית קפה ואת מסבירה לו או לה על העסק שלך, על מה שאת עושה, בשיחה אישית, התוכן שלך כבר נקרא ונשמע יותר אישי.
אז מה הנחיתי את יפית לעשות?
להתחיל להקשיב לטון הדיבור שלך, לאיך את מתארת את הדברים, לאיזה דוגמאות את נותנת למישהו ששואל אותך על שירות מסוים או מוצר. איך קל לך להסביר? לספר? לשתף? נסי למצוא את השפה שלך – האם היא קלילה, מצחיקה, האם היא רגשית, האם את מעדיפה לספר סיפור כדי להמחיש משהו או להגיד את זה דוגרי.
קחי דף ועט, רשמי את השאלות שהכי חוזרות על עצמן לגבי מה שאת רוצה לשווק ולהציע וכתבי לכל אחת תשובה, כאילו שאת עונה עליה למישהו שעומד מולך, פנים מול פנים.
אף אחת מאיתנו לא צריכה להרגיש שכדי לשווק את העסק היא חייבת לכתוב על הדברים הכי אישיים שלה. להפך, אני מאמינה שלא כל דבר צריך לחשוף ושהמסרים שלנו בסביבת העסק חייבים להיות רלוונטיים לעשייה שלנו.
במילים אחרות, אם אנחנו מספרות סיפור אישי – הוא חייב להתקשר לנושא העסקי שלנו, להיות מחובר למהות של מה שאנחנו עושות.
אחרת, זה מאולץ, זה אפילו קצת מניפולטיבי ויש מי שאפילו ימצא את זה מעצבן. הרי סיפור החרם שחווינו בילדות, עד כמה שהוא מהותי עבורנו, כואב וקשה, לא רלוונטי לעובדה שאנחנו מציעות את קולקציית התיקים שלנו למכירה או את סדנת התמחור לעצמאיות.
אז מה כדאי לעשות?
לצפות לרגע מהצד על מה שעברת עם העשייה שלך ובעיקר עם הלקוחות והמתעניינים בה. האם יש שם מקרי בוחן שאת יכולה לספר עליהם כדי להדגים את התועלת של שירות או מוצר מסוים? האם קרה משהו בדרך שלך שהוא רלוונטי ואת יכולה לספר עליו? מה הוא מלמד מישהו אחר? מה הוא יכול ללמד עליך?
חשיפה אישית היא תהליך לא פשוט, ויש בו הרבה חומות שאנחנו צריכות להפיל. אם העסק שלך זו את, תצטרכי לצאת קצת החוצה, לפרק חומה אחת ושתיים ושלוש עד שתרגישי בנוח לעמוד בפרונט. הכתיבה היא כלי שנותן לך לצאת החוצה ולהיות נוכחת שם.
כתיבה אישית דורשת מאיתנו אינטואיציה. כשאני כותבת אני צריכה להרגיש שנוח לי לשתף את מה שאני רוצה לשתף, אני מרגישה בגוף שלי שנעים לי ללחוץ על כפתור ה"פרסם", שזה בסדר לספר את מה שאני רוצה לספר.
אני כל הזמן מתרגלת עם עצמי הקשבה לאינטואיציה הטבעית שלי, להבין מה טוב לי ומה לא, מה נוח לי ומה לא, בכל דבר בחיי וגם בשיווק שלי. כשאני קשובה לעצמי, אני יכולה להתקדם בכל פעם קצת – לחשוף עוד משהו ועוד משהו, בגבולות שנוחים לי ורלוונטיים למה שאני עושה, לאט לאט ושלב אחר שלב.
אז מה יפית עשתה בשלב הזה ומה לך כדאי לעשות?
לקחת מחברת ולכתוב במשך חמישה ימים טקסטים שיווקיים/אישיים, בכל יום טקסט אחד שיכול להיות בכל אורך שהוא. לשאול שאלה מנחה אחת – מה אני רוצה לספר על _____? ולכוון את השאלה למוצר, שירות או התנהלות מסוימת בעסק שאת רוצה לכתוב עליה כאן ועכשיו.
בכל יום תגלי שאת מקלפת עוד קצת ועוד קצת, מוצאת את המקום שנוח לך ובעיקר מתרגלת אינטואיציה בריאה והקשבה לעצמך. אין כלי נפלא יותר לבחון את ההקשבה הפנימית שלך ואת מה שנכון לך, מאשר כתיבה.
בסופו של דבר האנשים שיפנו אלינו רוצים לדעת שאנחנו עונות על צורך מסוים, מספקות שירות שהם צריכים, שיקדם אותם לאן שהם רוצים להגיע.
בין אם את יועצת הורים שמגיעה בדיוק בזמן הנכון ומספרת להם על היתרונות של החופש הגדול ומה אפשר לעשות כדי להקל על הג'ינגול או מעצבת פנים שבטיפ קטן אחד גורמת לחדר השינה להיות הרבה יותר נעים ומחבק בסוף היום – הלקוחות שלך, האנשים שנמצאים בקהילה שלך ובסוף יהיו לקוחות, צריכים לקבל ממך ערך מוסף. זה בדיוק העניין הזה של "לתת ערך לקהל שלך".
בסוף, הכתיבה האישית והשיווקית – שתיהן מתחברות זו לזו בנקודה אחת – שתיהן צריכות לגרום לאנשים שקוראים אותך ואותי להבין שיש לנו משהו לתת להם, שאנחנו עוזרות ומשפיעות על חייהם. שיווק, בסופו של דבר, הוא להבהיר למישהו איך את תורמת לחייו ומשנה אותם, אפילו בקטנה.
אז מה חשוב לי שתעשי?
להיות נדיבה עם הידע שלך זה לגמרי ליצור חיבור אישי. אל תפחדי לשתף בידע שלך, לספר בנדיבות על הרעיונות והתובנות שלך, להסביר מה את עושה ומה זה יכול לתרום. אל תפחדי לספר על השיטה המיוחדת לך, הכלי שפיתחת, הערכים המקצועיים שמובילים אותך, הזווית המיוחדת שלך על נושא מסוים.
כשאת עושה זאת, את יוצרת סקרנות, הזדהות ותחושה של שינוי במחשבה אצל אותו אדם שקורא אותך – וזו כבר תשתית למערכת יחסים נפלאה עם הקהל שלך. זה הזמן לחשוב איך את נותנת ערך אמיתי ללקוחות שלך, באיזה מידע את מעשירה את חייהם, איך תוכלי לגרום לשינוי קטן במחשבה שלהם, אפילו עוד לפני שקנו ממך שירות או מוצר.
קחי צעד קדימה, תעיזי פשוט לכתוב את מה שחשוב לך להגיד ועשי זאת מתוך הקשבה פנימית, שתעזור לך להבין מה נכון ומה פחות, מה מתאים לך לשתף ומה לא, איך את כותבת ומה הטון שלך.
אני מזמינה אותך להמשיך ולחקור את הכתיבה האישית בתוך העסק שלך ולגבש סביבה תוכנית תוכן מסודרת, בסדנת הקיץ שלי "פשוט לכתוב" שתתחיל ב-9 ביולי. כאן תוכלי לקרוא עליה ולהירשם.
כל הזכויות שמורות (C) נועה סטרלינג – מאמנת תהליכים יצירתיים/כתיבה ככלי לריפוי, חקירה והתפתחות.
טלפון: 054-6107313