לכתוב מאמר. כמה קשה זה יכול להיות? חיפוש קצר בגוגל על כל נושא שבעולם, מאיך לסתום חור בקיר ועד לטיפים להרדמת ילדים שלא אוהבים לישון, יוביל לאינספור תוצאות שמאחוריהן מאמרים לרוב, תוכן ועוד תוכן.
בתוך כל התוכן הזה עולה השאלה מה הופך מאמר אחד מבין כל כך הרבה מאמרים שנכתבים על כל נושא בעולם לכזה שקל לקרוא, שבאמת נותן ערך, שגורם למי שמרפרף להתמקד במה שכתוב.
נכון, התוכן הוא המלך והוא חשוב מאד, אבל לא רק התוכן. גם המבנה הנכון – ה"תסריט" הזה שיוצר את תהליך הקריאה המדויק והנוח – משפיע על הקורא.
איך לשלב בין תוכן מעולה ובין מבנה שקל וכיף לעקוב אחריו?
הקדמה ששואבת פנימה
ההקדמה היא סוג של הבטחה. היא יוצרת את העניין הראשוני, גורמת לסקרנות והיא תקבע האם הקורא ימשיך לקרוא. בכל מאמר, ההקדמה הזו שונה.
כשמדובר על מקרה בוחן למשל, ההקדמה יכולה לתאר חוויה, סיפור מתוך תהליך העבודה, או את תחילת הדרך – המצב לפני התהליך שאותו נתעד במאמר עצמו.
כשמדובר על מאמר מידע, שמספק טיפים, רעיונות או עושה סדר באינפורמציה, ההקדמה תתאר אתגר או מצב נתון שדורש שינוי ותפרט בקצרה את השורה התחתונה של מה שצריך לקרות כדי לפתור את הסוגיה הזו.
היא תזמין את הקורא לקבל את הפירוט בתוך חלקי המאמר הבאים. אני חושבת שההקדמה היא החלק הכי יצירתי במאמרים שכאלו.
הנה כמה נושאים שיכולים למשוך קוראים להמשיך:
הקדמה צריכה להיות קצרה ומניעה לפעולה – שהיא לגרום לקרוא להמשיך לקרוא הלאה ולחפש את הפתרון.
בכל פסקה רעיון אחד
פסקאות המאמר צריכות להוביל מרעיון אחד לרעיון הבא, כשכל פסקה מוקדשת להיבט, כלי או תובנה מתוך הנושא הכללי של המאמר. כדי ליצור זרימה נעימה בתוך המאמר כדאי להתחיל את תהליך הכתיבה ביצירת ראשי הפרקים.
מהו הנושא הכללי? אלו נושאים צריכים להיכלל בתוכו? מה הכותרת של כל נושא ונושא? אלו השאלות המנחות.
המטרה היא ליצור אצל הקורא את ההבנה שבכל פסקה שהוא קורא הוא לומד עוד משהו על הנושא. גם בתוך כל פסקה, כדאי ליצור מרווחי נשימה באמצעות תתי-פסקאות, להשתמש בהדגשות ובבולטים.
כותרות שמסגירות מידע אבל מצליחות לשמור על מסתורין
כשמדובר במאמר מקצועי, בניגוד למאמר מגזיני או עיתונאי, הכותרות צריכות להיות אינפורמטיביות ולספק לקורא הזדמנות להבין על מה הפסקה מדברת.
אם נכתוב כותרת סיפורית מדי, נשתמש בדימויים שלא מתחברים לנושא הפסקה או נהיה קצרים מדי, הקורא יעדיף ברוב המקרים לרפרף על הפסקה ולא לקרוא אותה.
כותרת מעניינת בעיניי היא כזו שמוסרת מידע מצד אחד, אבל לא נותנת את המסקנה הברורה ביותר מתוך הפסקה, כך הקורא ימשיך לקרוא וימצא בתוך התוכן מידע חדש שעוד לא הכיר.
להדגיש, לסמן, להשתמש בצורות שונות של טקסט
כדי ליצור עניין אצל הקורא ולגרום לקריאה יותר קלה אפשר:
תמחישו, תספרו, תתנו הוכחות בשטח
כמעט בכל מאמר שאני כותבת אני משתדלת לשלב דוגמאות אמיתיות מעבודה עם לקוחות שלי. אחת הנשים שעבדתי איתה על כללי הכתיבה בתוך המאמר, הייתה כותבת טיפים חדים וקרים, ללא שום המחשה או דוגמאות.
"שלבו גווני כחול עם לבן כדי ליצור מראה כפרי", הייתה כותבת, אבל לא הייתה ממשיכה ומרחיבה את הנושא ואולי מספקת דוגמאות, למשל לשלב בין שני הגוונים באמצעות בדי טקסטיל, אריחים הולנדים או כריות נוי מודפסות בגוונים המדוברים. הטיפים היו כל כך קרירים, שאף אחד לא היה נכנס למאמרי הבלוג שהקדישה כל כך הרבה זמן לכתוב.
ערך מוסף מגיע מהיכולת להמחיש לקורא את הסיטואציה ולתת לו לראות מול העיניים את התובנות שלו, הכי ברורות ומוחשיות.
תיאורים מפורטים, דוגמאות מצולמות, אינפוגרפיקה, נתונים סטטיסטיים, מחקרים וראיונות עם מומחים – כל הדברים האלו מחזקים את התובנות שלכם.
משפה מקצועית לשפה מדוברת
כשהכרתי את קרן, אחת הלקוחות האהובות עליי והיום חברה טובה, התחלנו מלעבוד על תכני האתר שלה וביניהם מאמרי הבלוג.
קראתי את המדריך שכתבה על בניית אתר תדמית וגיליתי מושגים כמו UX, UI, אפיון חווית משתמש, נגישות ועוד. אנשי הדיגיטל, בוני האתרים, המעצבים הגרפיים ואנשי הווב בודאי מכירים את המונחים האלו, אבל הלקוחות של קרן היו נשים עצמאיות שמתחילות את דרכן כעצמאיות ומחפשות לבנות אתר בוויקס.
שיעורי הבית שנתתי לקרן היו לקחת את כל המונחים המקצועיים שבהם היא משתמשת ולמצוא להם מקבילים מדוברים. דימויים, דוגמאות, סיפורים והקבלות מתחומים אחרים שיעזרו לה להסביר טוב יותר את מה שהיא מנסה להגיד.
השאלה המנחה הייתה – איך תסבירי את המונח הזה למישהי שיושבת מולך בפגישת הכרות ואין לה מושג מה קורה מאחורי הקלעים של בניית האתר שלה?
שפה מדוברת, ממש כמו בפגישה פנים מול פנים, תעזור לקורא להבין על מה מדובר ולא צריך לפחד ממנה.
הפסקה המסיימת היא תקציר של הכל ועוד קצת לפעם הבאה
הפסקה המסיימת את המאמר היא הזדמנות לסכם בקצרה את הנושא, לעבור על הנקודות החשובות ולהיפרד בחיבוק וירטואלי מהקורא.
אני מאמינה שגם החיבוק הוירטואלי יכול להביא איתו עוד תובנה, להפיל אסימון או לתת עוד פיסת מידע רלוונטית.
אפילו ציטוט מעורר השראה שמדבר על הנושא יחתום את המאמר עם עוד משהו קטן שיכול לתת ערך אמיתי לקורא.
נוהל צ'ק ליסט לפני הלחיצה על "פרסם"
המאמר מוכן אבל הנה כמה דברים שכדאי לעשות לפני (ופה תמצאו עוד כמה)
כדי לכתוב מאמר שהקוראים ירצו להעמיק בו, ילמדו ממנו וירגישו שניתן להם ערך נוסף, צריך לקחת את הזמן ולהשקיע מחשבה במבנה הנכון, בסגנון הכתיבה, בדוגמאות ובהוכחות שניתן ובעיקר – לדבר בגובה העיניים.
כל הזכויות שמורות (C) נועה סטרלינג – מאמנת תהליכים יצירתיים/כתיבה ככלי לריפוי, חקירה והתפתחות.
טלפון: 054-6107313