על הילדות, על הנערות, על ההתבגרות, על הלימודים האקדמיים, על הרגע הזה שבו הכל השתנה – "על אודות". זהו השם המלא של העמוד הכל כך חשוב הזה באתר, המקום שבו אנחנו מספרות את הסיפור שלנו, סיפור שסוקר את התחנות החשובות שהובילו אותנו לעשות את מה שאנחנו עושות.
זהו התוכן שדרכו אנחנו מתחברות אולי בצורה הכי ישירה עם מי שמגיע להציץ, לדעת עוד ולהכיר אותנו.
המוקש העיקרי שאני פוגשת כשאני מלווה נשים שכותבות אודות חדש או מתחדש לאתר שלהן הוא היצמדות לפורמט מאד מוגבל, שבו אנחנו פורטות את כל הרזומה המקצועי שלנו, אבל שוכחות שמאחורי קובץ קורות החיים שלנו מסתתרת אישה עם חלומות, רגשות ועבר גדוש ומעניין שהשפיע על מה שהיא עושה היום. גדוש בסיפורים ותובנות.
יש אינספור גישות לכתיבת אודות ולכן אני תמיד ממליצה להתחיל בלשפוך על הדף את מה שחשוב, ברמה האישית והמקצועית, לשאול את עצמנו – מה הקהל שלי רוצה וצריך לשמוע ממני כדי להכיר אותי. אחר כך, נוכל לערוך ולעשות סדר.
אחת הגישות שאני אוהבת במיוחד ומקלה מאד על כתיבת אודות היא גישת ה"למה-איך-מה". שלוש שאלות שעוזרות לנו למצוא נקודות התחלה, אמצע וסוף שיתאימו לנו בתהליך כתיבת האודות וינתבו את הסיפור למקומות נכונים.
זה החלק שאני הכי אוהבת בכתיבת הסיפור שלנו – החלק הזה ששואל למה בעצם אנחנו כאן.
בתהליך חיפוש ה"למה" אנחנו יכולות להיתקל בסיפורי ילדות שסימנו לנו שהתחום הזה קורץ לנו במיוחד, בדרך חיים מסוימת או אורח חיים לפיו גדלנו שסימן לנו את השביל לכאן או בתהליך משמעותי שהוביל לשינוי בחיינו ושם אותנו בדיוק בנקודה הזו.
ה"למה" הוא הסיפור שמאחורי העסק, המקום שבו נשתלו הרמזים הטבעיים להיותנו יזמיות בתחום שלנו. זה יכול להיות סיפור אחד שממחיש את החיבור מהבטן למה שאנחנו עושות, זו יכולה להיות דרך שאנחנו מתארות צעד אחר צעד.
בסיפור האודות שלי סיפרתי איך הכתיבה הייתה שם תמיד והרמזים בדרך היו ברורים וחדים:
"בגיל 12 קיבלתי מאמא שלי ספר עב כרס, “נשים קטנות” – מאת לואיזה מיי אלקוט – כך נכתב על הכריכה האדומה. התיישבתי על כורסת העץ עם הריפוד הפרחוני, פתחתי אותו בחשש והתחלתי לקרוא.
הייתי כל כך גאה בעצמי כשסיימתי את 600 עמודי הספר. הנחתי אותו בצד, אבל הבנתי שיש פה משהו קצת יותר עמוק – יש פה התאהבות. מג’, ג’ו, מרי ואיימי הפכו להיות חלק מהחיים שלי. את עבודת הנושא האישי עשיתי על מלחמת האזרחים בארצות הברית ותקופת העבדות.
אחרי המחקר הזה המשכתי לקרוא ספרים ולחקור – את הקצב, הדמויות, הסגנון, הסיפור. בעיקר הסיפור. באיזשהו שלב, לא הרבה אחר כך, הוצאתי מחברת נקייה מהמגרה בשולחן הכתיבה והתחלתי לכתוב את היומן הראשון שלי.
הרגע הזה שבו נפתחה המחברת סימל את התחנה הראשונה מיני רבות, שבהן מילים יהפכו לשיעורי חיים ושיעורי חיים יהפכו למילים ואני אלמד ואוסיף לתיבת הכלים ואחכה להזדמנות המתאימה ליזום, להיות מישהי שעוסקת רק במילים".
אחרי שסיפרנו למה אנחנו כל כך אוהבות את מה שאנחנו עושות ולמה בכלל החלטנו לבחור בדרך שלנו, זה הזמן לספר איך הגענו לכאן.
מה היו התחנות שהפכו אותנו לנשים המקצועיות שאנחנו? איפה ואיך צברנו ידע, ניסיון, תובנות חשובות והתמקדות בדברים הנכונים לנו וללקוחות שלנו?
פרק ה"איך" באודות יכלול סקירה של התחנות המהותיות בדרך לנקודה שבה אנחנו נמצאות היום, אלו שהוסיפו לנו את שורות הטייטל לרזומה או את הניסיון המקצועי – כל אחת ודרכה שלה.
זהו פרק שיכול להיכתב בנקודות קצרות – למדתי-עבדתי-עשיתי או כסיפור – אני מעדיפה להתחיל מנקודת הזמן שבה אנחנו נמצאות היום ולחזור אחורה אל הדרך שעברנו.
הנה חלק מפרק ה"איך" באודות שלי בו סיפרתי על מה שאני עושה היום ומה שאספתי בדרך לכאן:
"את העסק שלי פתחתי עשרים וקצת שנים לאחר שכתבתי את היומן הראשון שלי ושלוש תחנות אחורה בזמן, לפני שמצאתי בית כאן, בגולן. בדרך הכנסתי לסל תחנות תוכן מרגשות. כל אחת מהן לימדה אותי על כתיבה ועריכת תוכן, שיווק, השראה, יצירתיות ודמיון. בעסק אבל גם מסביב לו.
מכתיבה לעיתון “העיר” דרך היכל העיתונות של “מעריב”, מעריכת מדור nrg תרבות ועד כתיבה על תיירות, אוכל, תרבות ולייפסטייל ב”המגזין”, “סגנון” ו”את”. מאתר “מפה” בו ערכתי את תחום האמנות והתרבות ועד לניהול התוכן של מכללת שנקר להנדסה ולעיצוב.
בכל מקום כתבתי. בכל מקום למדתי עוד".
ה"מה" הוא החלק הפרקטי והישיר של האודות, בו נספר על מה שאנחנו עושות בפועל. ליווי אישי או סדנה, יוצרות מוצרים יפיפיים לבית או מעצבות חדרי ילדים, מה בדיוק אנחנו מציעות למי שפוגש אותנו בנקודה הזו?
את ה"מה" אנחנו מפזרות בעדינות, בין השורות, גם בחלקים הקודמים, כדי להמחיש למה דווקא אנחנו יכולות להציע משהו אחר, מיוחד ומתאים בול. כל אחת והייחוד של העסק שלה.
את חלק ה"מה" שלי שזרתי באמצע האודות ובסופו.
"בכובע אחד, אני מדריכה ומלווה נשים עצמאיות, יזמיות נפלאות, בכתיבת הסיפור שלהן ובחיבורו לשיווק העסק. אני עושה זאת באמצעות קבוצות כתיבה קטנות שנפגשות ללמוד כתיבה ושיווק ולכתוב. זה קורה גם בסדנאות שאני עורכת מדי פעם וכמובן – באמצעות מפגשים אישיים ותהליכי ליווי מרתקים…
בכובע השני שלי אני חוזרת למחברת. אני כותבת ועורכת תוכן, מנהלת את מערך התוכן עבור עצמאיות שרוצות לכתוב, אבל צריכות מישהו לצדן שייקח את המחשבות, הסיפורים והרעיונות ויעבד אותם למסרים.
אני מלווה נשים שרוצות לכתוב על עצמן באתר שלהן, ברשתות החברתיות, בספרים ובמוצרי תוכן, להעביר ידע וערך הלאה, להתקדם ולהתפתח".
אודות – גלגל שחוזר על עצמו שוב ושוב
כתיבת סיפור האודות שלנו היא תהליך מדהים, שבמהלכו אנחנו מגלות מה באמת חשוב לנו – ומה צריך לעניין את הלקוחות שלנו. זה תהליך שמתחיל מלשפוך על הדף את ההיסטוריה, התובנות האישיות שלנו על התחום שבו אנחנו עוסקות, הערכים החשובים לנו בעבודה היומיומית שלנו והסיפור האישי שמשקף אותנו כבנות אדם.
זהו תוכן שתמיד נוכל לשנות, לעדכן ולדייק.
אני מוצאת את עצמי אחת לכמה חודשים חוזרת אל עמוד האודות באתר שלי, קוראת, מתקנת, משנה, מקצרת או מאריכה, מדייקת את מהות העיסוק שלי.
זהו חלק מהסיפור שאנחנו כותבות מדי יום, תוך כדי עשייה. גלגל שחוזר על עצמו שוב ושוב ותמיד מרגש ומרתק לגעת בו, ליצור סיפור חדש.
כל הזכויות שמורות (C) נועה סטרלינג – מאמנת תהליכים יצירתיים/כתיבה ככלי לריפוי, חקירה והתפתחות.
טלפון: 054-6107313