
על הלמה, האיך והמה – נקודות ההתחלה לכתיבת עמוד אודות מוצלח
29 באפריל 2019
איך כותבים מאמר שאנשים ירצו לקרוא?
7 ביוני 2019
שירן, מעצבת תכשיטים בוגרת שנקר שסיימה את הלימודים לפני עשר שנים, עבדה וצברה ניסיון באחת מחברות התכשיטים הגדולות בעולם וחזרה לארץ אחרי סטאג' וקריירה מוצלחת כדי לפתוח מותג קטן משלה.
כשהכרתי אותה בפעם הראשונה, התרשמתי מאד מהמקצוענות שלה. היא אהבה ללמוד, הייתה חדורת מטרה ומאד יסודית. אחרי כמה חודשים של התאקלמות שירן פנתה אליי לשדרוג התוכן באתר שלה שכבר נבנה, עוצב ונכתב. היא אמרה לי שלקח לה יותר משישה חודשים לכתוב את סיפור האודות שלה ושהיא עדיין לא שלמה עם התוצאה הסופית.
ששת החודשים האלו מאפיינים גם תהליכי כתיבת אודות של מי מאיתנו שפחות יסודיות, יותר אינטואיטיביות, יעילות וזריזות. אולי זה בגלל שתהליך כתיבת סיפור האודות הוא אחד התהליכים הכי מבלבלים, מאתגרים ומעניינים שמתרחשים בהקשר לכתיבת התוכן בעסק.
חלק מאיתנו יכולות להתיישב מול הדף הלבן ופשוט לכתוב את הסיפור שלנו – והוא יהיה מדויק וישרת אותנו נאמנה. רובנו, צריכות לקיים תהליך מחשבה קצר (או ארוך) ולשאול כמה שאלות שהתשובה אליהן לא תמיד ישירה וברורה לנו.
אצל שירן, היה צורך לחזור כמה צעדים אחורה ולשאול כמה שאלות מנחות, שעזרו לה ליצור סיפור הרבה יותר מעניין, שאפשר להתחבר אליו בקלות ויותר חשוב – שהקהל הנכון יתחבר אליו.
אלו ארבע השאלות בהן עסקנו:
מי הקהל שאליו אנחנו מדברות?
במקרים רבים אני פוגשת נשים שכותבות מדהים וכותבות את האודות מתוך הסיפור האישי שלהן, אבל מגלות שהאודות שמעודכן באתר פשוט לא משרת אותן. זאת כי הוא פשוט לא מדבר בשפה שמאפשרת לקהל שלהן להתחבר אליהן, לרצות להכיר אותן יותר או בכלל להמשיך ולקרוא אחרי הפסקה הראשונה.
כך היה גם אצל שירן, היא כתבה בדיוק כמו שהיא – קצר, ממוקד, מקצועי מאד, קונקרטי אבל גם קר, בלי חיוך ובלי תשוקה. הכי "שיווקי" כמו שלמדה. ביקשתי ממנה לחשוב למה הנשים שקונות אצלה את התכשיטים יגיעו אליה, מי הן ומה מעסיק אותן, מה הן אוהבות ומה מחבר אותן דווקא לסגנון העיצובי שלה.
ביקשתי ממנה לקחת לעצמה שבוע ולרגל אחריהן, לשאול את מי שכבר קנתה ממנה כמה שאלות כדי להכיר, לבדוק מול נשים שהיא מכירה ומתחברות לסגנון שלה וליצור דמות שתעמוד מול עיניה כשהיא תכתוב.
השורה התחתונה שבה עסקנו היא בעצם השאלה מה תספרי לאישה הזו כשתפגשי אותה בפעם הראשונה.
איך הקהל שלך מתנסח, איך את מתנסחת ואיך תחברי בין השניים?
זו הייתה השאלה הבאה בה עסקנו. השפה של שירן הייתה שפה חדה וקרירה, מאד קונקרטית, לקח לה זמן להתחמם ולהתחבר, לספר על עצמה באופן גלוי ופתוח. כשדיברה על עיצוב תכשיטים, דיברה על השפעות והשראות, על טכניקה וחומרים, אבל זו הייתה שפה מקצועית מאד שרק מי שלמד את התחום הכיר.
שאלנו את עצמנו איך הנשים שהיא פוגשת ושואלות אותה על העשייה שלה מדברות. מה הן שואלות? אילו מילים ונושאים מעסיקים אותן בהקשר לתכשיטים ובהקשר למעצבת שמאחוריהם?
השאלה המכוונת כאן הייתה איך אנחנו יוצרות שפה שנעימה לשירן ומתאימה למי שהיא, אך מחברת גם את הקהל שלה אליה. מצאנו דרך לרכך את השפה המקצועית של שירן, בזכות השאלה "למה בעצם את עושה את מה שאת עושה?"
במילים אחרות, ביקשתי ממנה לספר מה מדליק אותה בעיצוב תכשיטים, מה היא מרגישה כשהיא בעצמה מניחה תכשיט על צווארה ומתי גילתה שזה מרגש אותה.
מה חשוב שהקהל שלך ירגיש כשהוא קורא את האודות שלך?
"שהן הגיעו לבית נעים ומעורר השראה", זו הייתה התשובה שקיבלתי במייל משירן תוך כדי עבודה על האודות.
המסקנה הזו הגיעה אחרי עבודה של כמה ימים, שהפילה הרבה מאד אסימונים לא רק לגבי כתיבת האודות, אלא לגבי כתיבה בעסק שלה באופן כללי.
הן צריכות להרגיש שהן במקום שרוצה להציע להן דברים שיגרמו להן להרגיש הכי יפות, הכי מטופחות, הכי מיוחדות, שהן ירגישו מעודכנות ואופנתיות. "הן צריכות להרגיש שאני מציעה להן לבטא את עצמן, כמו שהן רוצות".
את כל הדברים האלו יצקנו לתוך האודות של שירן. כתבנו על תהליך העיצוב מתוך הראייה שלכל אחת מותר להרגיש מיוחדת ושהפריטים של שירן, שמוכיחים את עצמם גם ויזואלית, הם דרמטיים, אחרים ויוצאים מהקופסה – וזה מה שהנשים האלו רוצות להרגיש.
מהי השורה התחתונה? מה תרצי שהקורא שלך יעשה אחרי שיקרא את האודות?
שאלה חשובה שהרבה מאיתנו לא שואלים. שירן כתבה את טיוטת סיפור האודות, אבל לא עצרה לשאול את עצמה מה המהות של הטקסט, מה בסופו של דבר היא תרצה שהקוראת או הקורא שלה יאמצו מתוך מה שכתבה.
אני מאמינה גדולה שכתיבה מחברת דרך תובנות, אסימונים שנופלים ויצירת הזדהות וגם דרך היכולת להבין שאני נמצא במקום נכון שבו מישהו מבין אותי. מה שהיה חסר בטיוטת האודות של שירן בתחילת הדרך הייתה ההכרות עם הקוראת שלה, האמפטיה אליה, דגש על היכולת של שירן, בזכות כל היכולות והכישורים שצברה בדרך, להגיש לה תכשיט שיגרום לה להרגיש טוב.
רגע לפני שגם את יוצאת לכתוב או לערוך את סיפור האודות שלך, תשאלי את עצמך את כל השאלות האלו – והן ינתבו אותך ליצור סיפור שמצד אחד מגיע מהמקומות הכי נכונים ומציג את כל מה שחשוב לך שידעו ומצד שני, יוצר את החיבור הכי מרגש עם הקהל שלך.
להצטרפות לפעילות החינמית "כותבות אודות ביחד" שתתקיים בין ה-16-30 ביוני 2019, לחצי כאן.