בחלק הראשון של ההדרכה התייחסתי לתהליך שאנחנו עושות לפני הכתיבה כדי להגיע לשפה הכי מדויקת, זו שתשמש אותנו ביצירת תוכן לאתר האינטרנט שלנו.
הפעם נדבר על יצירת השפה בפועל – איך ליצוא טון דיבור - דרך הכתיבה.
לדמיין שיחה בין אנשים, כמו שהיא מתרחשת במציאות. להגיד מה שצריך להגיד במילים הכי פשוטות.
זה לא אומר שהשפה צריכה להיות נמוכה אבל היא צריכה להעביר מידע בצורה הכי מדויקת ומובנת. זה לא אומר שאנחנו לא יכולות להיות יצירתיות ולהציג את האופי והאישיות שלנו דרך יצירת התוכן לאתר, אבל השורה התחתונה צריכה להיות מובנת.
איך נגיע לאיזון הזה? בואי ניכנס לתהליך יצירת הטון.
אחד המוקשים בדרך לטון מובן באתר שלך, הוא לפצח את השימוש בשפה מקצועית.
בכל תחום יש מונחים מקצועיים ספציפיים שאת שוחה בהם בלי בעיות כמי שעוסקת בתחום באופן מקצועי, אבל הלקוחות שלך לא תמיד מבינים או מפרשים את המונח כמו שאת מפרשת אותו.
כשיצרתי את האתר הראשון לעסק שלי, לפני כארבע שנים, השתמשתי במונח "תוכנית תוכן". מונח כמעט מקצועי שלי היה נדמה שהוא מובן לגמרי. מה הבעיה? חשבתי לעצמי, הרי ברור שמדובר בתוכנית חודשית שכוללת את כל הטקסטים שצריכים להתפרסם. קבוצת המיקוד שבה השתמשתי ואליה שלחתי את התכנים שלי לחוות דעת ציינה שהמונח לא מספיק ברור.
השימוש במונחים מקצועיים, שנשמעים לנו ברורים לגמרי, יכול ליצור אצל הגולש (הלקוח הפוטנציאלי שלך) תחושת ניכור. הוא יתקשה לקרוא תוכן באתר שיכול להיות רלוונטי מאד עבורו. שימוש בשפה פשוטה יכול לעורר מחשבה, ליצור אמון והבנה אצל הקהל שלך ולחבר בינך לבינו.
נסי לחשוב על סיטואציות בהן הסברת משהו ללקוח והתגובה שלו הייתה: "הסברת לי את הנושא בצורה כל כך ברורה, סופסוף אני מבין/ה".
אבל: חשוב לי להדגיש שלא כל מונח אפשר לפשט לגמרי ויש מונחים שעדיין כדאי להשתמש בהם. הדרך הכי טובה להחליט מתי לפשט ומתי לא היא להקשיב – מתי מבקשים ממך הסבר? אילו מונחים גוררים שיחה ארוכה שמבהירה למה התכוונת בעצם? אלו מונחים מחליקים בגרון בקלות?
Kiss הוא עיקרון עיתונאי מוכר שהפירוש שלו הוא פשוט Keep It Simple. תפשטי את העניין. ובואי נתחיל לעבוד
הכיני רשימה של מונחים מקצועיים בתחום שלך שבהם את משתמשת במהלך העבודה באופן קבוע. כתבי לכל אחד מהם פרשנות פשוטה.
כתבי תוכן לאתר בן כמה שורות שמסביר בקצרה את העיסוק שלך (הוא יוכל לשמש אותך כתקציר אודות שיפורסם בדף הבית באתר).
קראי את הטקסט בקול רם לאדם שאינו מהתחום שלך. בקשי שיעצור אותך בכל פעם שאינו מבין משהו. אלו המקומות בהם כדאי לפשט יותר.
כמה רשמית את אמורה להיות? כמה רשמית את רוצה להיות? עניין של ניסוי וטעייה. שפה רשמית מאד יכולה לגרום לתחושה מאד מקצועית, היא יכולה להפוך אותך לאוטוריטה. היא יכולה לגרום לקהל שלך לכבד אותך.
אבל...
שפה רשמית מדי יכולה לגרום לתחושת ריחוק וליצור תחושה שאין באמת אישיות שמסתתרת מאחורי הטקסט – כאילו שכתב אותו רובוט (או כותב תוכן שלא התחבר לנושא ואליך).
"ברצוני לספר לך על השירות החדש שאני משיקה. תוכל לבדוק את התאמתו לדרישותך בפנייה אליי ישירות דרך האתר" "זה בדיוק הזמן לבדוק את השירות החדש שלי –האם הוא מתאים לך? כתוב לי ונדבר על זה"
לאיזה טקסט את מתחברת יותר?
סקר שוק. בידקי את ההתכתבויות שלך על לקוחות במיילים.
כיצד התנסחתם במהלך ההתכתבות? האם השפה שלך הייתה רשמית? איך הגיבו לכך הלקוחות? האם השפה הייתה מדוברת ופשוטה? ואיך הגיבו לכך הלקוחות?
תתייחסי לא רק לתוכן ההתכתבות, אלא גם לדרך שבה חתמתם את המיילים ביניכם ואיך הלקוחות חתמו את המייל אליך.
כתבי תוכן לאתר שיעסוק באחד השירותים שלך.
בזמן הכתיבה, דמייני שאת מדברת עם הלקוח שלך בטלפון ומסבירה לו על השירות, או נפגשת איתו פנים מול פנים לפגישה פרונטלית ומציגה לו את האפשרויות. קראי את הטקסט בקול רם מספר פעמים, עד שהוא קל לקריאה, ללא עצירות.
הטקסט – שבו תוכלי להשתמש באתר שלך – ישקף את השפה המדוברת הנוחה והנעימה לך – רשמית או לא רשמית.
שימוש בסלנג מתאים באופן חלקי – לתכנים מאד ספציפיים. אבל באתרים רבים אני רואה את "אפקט המגניבות". כלומר - ניסיון להישמע מגניבים יותר, קלילים יותר וזורמים יותר באמצעות סלנג. הגישה הזו יכולה להתאים כשהקהל הוא צעיר מאד או מגיע מנישה מאד ברורה שיש לה שפה משלה (למשל תרמילאים בהודו, טינאייג'ריות או פאשניסטות מושבעות)
אני ממליצה להתנסח תמיד בצורה הכי ברורה שאפשר, בלי להשתמש בביטויי סלנג שעלולים להיעלם מעולמנו בעוד כשבוע, כשנמצא את הביטוי המגניב הבא
כלומר: הפעילי שיקול דעת. הטקסטים לא צריכים להיות מגניבים (אבל כן מעניינים). התפקיד שלהם הוא להעביר את המידע בצורה הכי מתאימה לקהל שלך.
את התרגילים שביצעת במהלך ההדרכה הזו, תוכלי ליישם במהלך כתיבת תוכן לאתר. השתמשי בתרגיל 4# לכתיבת כל השירותים שלך, לדפי שירותים שיעלו לאתר.
מזכירה שאפשר בהחלט לשתף אותי בעבודה על התרגילים, לשאול שאלות ולהתייעץ לגבי ההמשך. הכי טוב למייל: [email protected] או דרך "צרי קשר" .
אם עוד לא נרשמת לקבלת ההדרכות גם במייל – מוזמנת לעשות זאת ממש כאן:
כל הזכויות שמורות (C) נועה סטרלינג – מאמנת תהליכים יצירתיים/כתיבה ככלי לריפוי, חקירה והתפתחות.
טלפון: 054-6107313