לפני שבוע נולד לכם רעיון. הוא היה רעיון מצוין. הוא נכתב במהירות, אפילו בדקה אחת, התמונה שתלווה אותו בבלוג או בסטטוס המתבקש בפייסבוק הייתה כבר ברורה לכם. מיהרתם לכתוב, להעלות ולשגר את החלל הוירטואלי שבו כולנו עבדים של מילים ותמונות ומסרים שיווקיים ותוכן, ועוד תוכן, ועוד קצת.
שבוע עבר מאז אותו סטטוס. יכול להיות שהוא באמת היה הצלחה מסחררת. ייתכן והוא יצר תנועה בתוך תיבת ההודעות במייל או בפייסבוק, אולי אינספור תגובות, לייקים ושיתופים. ומאז…אתם ריקים מרעיונות, מקווים שיופיע אותו רגע שבו הניצוץ נוצר והמילים פשוט נשפכות החוצה, כנות וקולעות למטרה.
בזמן שגלגלי המוח עובדים שעות נוספות לאיתור רעיונות חדשים, דף הפייסבוק, הבלוג או חלק המאמרים באתר שלכם עומדים שקטים, דוממים. והפיהוק מתבקש כאן.
רציתי לשתף אתכם בשיטה שעוזרת לי מאד למצוא רעיונות לכתיבה – לא המצאתי את הגלגל, אבל הפכתי אותו לשלי עם כמה חידודים שהוספתי ושנוחים עבורי.
סיעור מוחין, או Brainstorming אם ממש חייבים, עוזר לי להתפקס על מטרות התוכן שלי לאותו יום. הוא עוזר לי למצוא רעיונות לכתיבה בבלוג, באתר או בעמוד העסקי בפייסבוק – שלי ושל הלקוחות שאותם אני מלווה בתהליכי כתיבת תוכן לעסק.
בעבודה שלי אני משתדלת לא להבדיל בין תוכן שיווקי קידומי, שנועד בעיקר לקדם מילות מפתח ושלעיתים ההנחה הרווחת לגביו הוא "לא ממש חשוב על מה כותבים" ובין תוכן מגזיני. כל תוכן שמייצג אתר עסקי, תדמיתי או אפילו בלוג אישי צריך להתבסס על ידע ותחקיר, על חוויות אישיות ומקרי בוחן. הוא צריך לתת ערך אמיתי לקורא.
רבים נכשלים כאן, במקום הזה שבו אומרים "לא נורא, נשרבט כמה דברים על הדף, נציץ מה אחרים עושים, אולי גם נעתיק". תוכן שאתם כותבים לעסק שלכם צריך להיות מקורי, מחכים, מעורר השראה לכשעצמו.
מי מכם שכבר מכירים אותי ואת עולם התוכן שלי, יודעים שאני בן אדם של בוקר. אני מתעוררת מאד מוקדם, בסביבות חמש וחצי בבוקר. אני אוהבת את שעות הלבד האלו, לפני ההכנות לגן, לפני המיילים והטלפונים, לפני שמתחיל היום.
זה הזמן שבו אני עושה סיעור מוחין, כשהראש צלול, נקי. כשיש שקט מסביב.
אני מניחה שלא כולכם אוהבים לשמוע את השעון המעורר מצלצל בשעה הזו, או קמים באופן טבעי בשעה מוקדמת, אבל לכל אחד מאיתנו יש את השעה הזו ביום שבו הכל קצת יותר בהיר ורגוע. זו השעה הטובה ביותר לסיעור מוחין קטן.
סיעור המוחין נמשך בין 5-10 דקות. בהתחלה יותר, אחר כך פחות.
1. פתיחת קובץ מסודר
2. שרבוט רעיונות ללא צנזורה, ללא ניסוח מהודק
3. סימון רעיונות נבחרים
4. הקלדת רעיונות כטקסט כתוב
אני מנהלת קבצי סיעור מוחין קבועים על המחשב שלי, אבל יש לי גם מחברת רעיונות שתמיד נמצאת איתי. לפעמים סיעור המוחין נעשה כאן ולפעמים שם. מה שחשוב הוא לעבוד מול דף/קובץ מסודרים, לא פתקים, לא להקליד לתוך פתקים קטנים בנייד, דף שיאפשר לכם לפתח כל רעיון ולעבוד עליו.
אף פעם אי אפשר לדעת מאיפה יבוא הרעיון הבא ולכן זה הזמן לשרבט. אני מעלה על הדף כל נושא שמעניין אותי באותו רגע ורלוונטי לעסק. אני מכוונת טיימר לזמן של 5 דקות ויוצאת לדרך.
במשך חמש דקות אני כותבת כל דבר שעולה לי בראש, כל מילה, כל חצי משפט. על הבת שלי, על הכלים בכיור, על הטיול שנערוך בשבת, על המלפפונים שקניתי בחנות ביום לפני. אני לא מפסיקה לכתוב במשך חמש דקות.
אין גבולות במקרה הזה. כדאי לכתוב כל מילה, כל משפט, כל חצי רעיון ורבע פוסט, כל השראה שהופיעה בחלום במהלך הלילה או מחשבה על מאמר, תמונה, פוסט בפייסבוק או שיחה מעניינת שהייתה לנו ביום לפני. זה לא חייב להיות תקין מבחינה לשונית, לא מנוסח בקפידה, זה אפילו לא חייב להיות מילה הגיונית.
לדוגמה: אני קוראת לא מעט בלוגים בנושא של אופנה ועיצוב, בעיקר כאלו שנכתבים מעבר לים, בארצות הרבה יותר קרות. אלו שבהן לקראת החורף, חובבות הלייפסטייל חוגגות על הצמר וצמר, מה לעשות, הוא אהבה גדולה שלי. באחד מסיעורי המוחין שקיימתי עם עצמי עלתה המילה "שמיכה".
למה היא עלתה לי בראש? אולי כי קצת התגעגעתי לשמיכה החמה שחיכתה לי במיטה, אולי בגלל שקראתי ביום לפני פוסט שעסק בסריגת שמיכות צמר עבות (כן, אני קוראת כאלו מאמרים). מכאן נולד פוסט בבלוג שלי, שבו התחקיתי אחר השמיכות הכי מגרות וחמימות לחורף ההוא.
אין גבולות. העלו הכל על הדף. מפה יבואו רעיונות נקודתיים, נכונים לכם.
חמש דקות – ואפשר גם עשר ואפשר גם שלוש. מה שנוח לכם. נסו בכל פעם זמן אחר עד שתסגלו לעצמכם שגרה.
אחרי ששרבטתם במשך כמה דקות את כל מה שעולה על רוחכם באותו רגע, מתלונות על הכלים בכיור ועד לתהייה האם ביונסה באמת תבוא להופיע כאן בקיץ, הגיע הזמן לסנן. בין שלל השרבוטים תגלו לא מעט מילים ורעיונות שיכולים להיות רלוונטיים לכם.
את הרעיונות האלו תערכו ברשימה מסודרת בתחתית הקובץ. זה הזמן להיות מסודרים.
כל רעיון זוכה למספור משלו – כעת הוא מנוסח על ידיכם כטקסט לכל דבר, כהסבר שאתם כותבים לעצמכם.
יש רעיונות שיבוטלו בשלב הזה, אבל אחרי כמה תרגולים של סיעור מוחין שכזה יישארו בידיכם כמה רעיונות קונקרטיים שניתן להפוך לתוכן רלוונטי.
את הרעיונות הרלוונטיים הופכים לתקציר. אני כותבת לעצמי בכמה משפטים מה אני רוצה לבטא באותו טקסט. אני מספרת את הסיפור שמאחורי התוכן.
אם תעשו זאת, יווצר לכם למעשה בסיס לראשי פרקים מסודרים למאמר/פוסט לבלוג, לפייסבוק ולכל פלטפורמה אחרת.
*******
והנה כמה נקודות לסיום:
כל נושא שהעליתם יכול להיות השראה לעוד סדרה של רעיונות. אנחנו יכולים לפתח תוכן שמעבה ומרחיב את הידע ומעניק טיפים והשראה נוספים לקוראים שלנו. מסיבה זו כדאי לשמור את הדפים ולחזור אליהם מדי פעם בפעם.
יש רעיונות שבסופו של דבר יישארו כאן וייעלמו. זה לא אומר שמדובר בתרגיל שהוא בזבוז זמן. יש ימים פוריים מאד בהם יעלו לנו אינספור רעיונות שונים, יש כאלו שייגמרו בכלום. זה בסדר, אנחנו לא אמורים לספק תוכן מדי יום, מדי שעה.
רעיונות יכולים לבוא בכל זמן – קחו אתכם מחברת קטנה בתיק ותוכלו לרשום רעיונות כשהם עולים, כאן ועכשיו. לא פעם מגיח לו רעיון והוא מתמסמס כי לא דאגנו לתעד אותו.
בערך בשלב הזה מתעוררת שאלה נוספת – מתי ואיך למצוא את הזמן לכתיבה עצמה, לעריכה, לבחירת תמונות או סרטונים, ליצירת התוכן. בעיית הזמן מלווה רבים מאיתנו, גם את מי שמספקים שירותי כתיבת תוכן לאחרים. על הנושא המורכב הזה אצטרך לכתוב פוסט נוסף – מוסיפה לרשימת הרעיונות שלי.
כל הזכויות שמורות (C) נועה סטרלינג – מאמנת תהליכים יצירתיים/כתיבה ככלי לריפוי, חקירה והתפתחות.
טלפון: 054-6107313