אחת הכתבות הראשונות שכתבתי לעיתון הייתה סקירה של ההופעה של מוריסי בארץ. מוריסי הוא סוג של אליל, מישהו שכל מילה וכל שיר שלו מוכרים לי לעומק משעות של הקשבה ומחקר והאזנה.
כתבתי מהלב על חוויה של התרגשות אמיתית, כזו שמתרחשת כשפוגשים הכי מקרוב מישהו שמעריצים כבר שנים. כתבתי על הביצועים שריגשו אותי ואלו שפחות. ידעתי לתאר ולספר אבל איכשהו, אחרי לילה שנגמר בשלוש לפנות בוקר ועריכה מהירה שלא שמה לב לדברים הקטנים שהתפספסו בדרך, הכתבה שפורסמה הייתה בדיוק הפוך ממה שרציתי.
אמנם זה היה לפני המון שנים ובינתיים מוריסי חזר לפה ובפעם הבאה הייתי צריכה רק להנות מעוד מפגש ולא לתעד ולכתוב, אני זוכרת את התגובות הקטלניות שצחקו על הכתבה – על משפטים כפולים, על כותרות שלא ישבו בול ועל שמות של שירים שאיכשהו בהקלדה התפספסו לי.
התגובות שהפילו אותי לרצפה לכמה ימים, יכלו להיחסך ממני אילו רק הייתי מחכה קצת, יושבת וקוראת שוב את הטקסט ועורכת אותו בעיניים פקוחות לרווחה. זה היה שיעור לילדה בת 25 שעושה את צעדיה המקצועיים הראשונים בעולם העריכה והכתיבה.
בשפה המקצועית קוראים לזה עריכת תוכן אבל אפשר לקרוא לזה פשוט לבדוק את עצמך. אלו כמה פעולות שעוזרות לך לוודא שהסיפור ששפכת אל הדף, שהמסר השיווקי שעוד רגע יוצא לאור, כתוב בצורה קריאה, מדויקת ונעימה – לך ולקוראים שלך.
כפתור הפרסום שזועק לך ללחוץ יכול לחכות קצת, לטובת הדברים הקטנים שעושים את ההבדל בין טקסט קריא ובהיר, פשוט ומעניין ובין טקסט שקשה לקרוא וייזנח באמצע.
אז מהם הצעדים הקטנים שכדאי שתעשי רגע לפני שאת לוחצת על הכפתור? אני ממליצה על הפעולות האלו:
נכון, לפעמים זה בוער מהבטן וכל מה שמתחשק זה פשוט לכתוב תוכן ולהוציא אותו לאור. כשאת מגיעה לסיטואציה הזו, את בדיוק במקום הנכון – את כותבת, את שם. בכל זאת, זה הזמן לכבד את המילים שלך.
הדף שהתמלא במילים הוא טיוטה וכדאי להתייחס אליו ככה. לקרוא עוד פעם, לבדוק מה מיותר, להפוך את הסיפור, התוכן השיווקי, המאמר שכתבת או הפוסט לעמוד העסקי לכמה שיותר קריא ופשוט, כדי שבאמת יקראו אותו, אבל גם לעריכה יש זמן משלה.
אחרי שישבת וכתבת, קחי נשימה. תעצרי, שתי קפה, צאי להליכה קצרה ותחשבי על הרעיונות הבאים (לי זה תמיד קורה בזמן הליכה). אחרי שנחת קצת, והמילים שלך נחו על הדף, תחזרי אל הטיוטה. זה הזמן לעריכה.
אם את יודעת לדבר, את יודעת לכתוב תוכן – אני מאמינה בזה מאד. גם הקוראים שלך היום רוצים לקרוא אותך כמו שאת מדברת, לשמוע את מה שיש לך להגיד כאילו שאת יושבת מולם בשיחה על קפה.
כדי ליצור שפה שהיא שלך, לגמרי איך שאת מדברת תתחילי מלקרוא את הטקסט בקול רם.
כשאת נתקעת, תבדקי מה במשפט בעייתי מבחינתך. האם צריך לקצר את המשפט? האם צריך לכתוב אותו קצת יותר פשוט? (ומה זה לכתוב פשוט? הנה. עכשיו)
לכתוב תוכן פשוט זה לחשוב על המילים המסובכות האלו שהקוראים שלך לא כל כך מבינים. "אסטרטגיית תוכן", למשל, זה לבנות את התוכנית המלאה למה שאת הולכת לכתוב בחודשים הקרובים, לפי מה שקורה בעסק. פשוט כך.
כשאת כותבת פשוט, הרבה יותר קל להבין אותך. אז קחי רגע לקרוא את הטקסט ולבדוק איפה תוכלי להפוך מילה מקצועית מדי ולתת לה פירוש הרבה יותר קל לעיכול.
רגע לפני שאת מפרסמת, כדאי לבדוק שלא שכחת להגיד משהו חשוב. במקביל, תבדקי מתי אמרת את הדברים החשובים פעמיים.
זה קורה לכולנו כשאנחנו מנסות להדגים איזושהי נקודה מסוימת – אנחנו חוזרות על אותו המשפט בכמה גרסאות.
זה הזמן למחוק את המשפטים המיותרים ולהוסיף את מה שמרגיש לך חסר.
פיסקת כבר? רגע לפני שאת מפרסמת כדאי לבדוק שסימני הפיסוק עושים בדיוק את מה שהם צריכים לעשות – לתת לקורא שלך לנשום.
הפסיקים מרווחים ויוצרים משפט קריא, נקודה היא עצירה לנשימה וסימני הקריאה – אוהו! השתמשי בהם בזהירות, כי קצת יותר מדי מהם זו לגמרי היסטריה!!!!
ומה לגבי שלוש הנקודות החמודות…? אם אין לך פואנטה למשפט והוא לא יכול להסתיים בנקודה, כנראה שהוא לא צריך להיות כאן.
את יודעת לכתוב תוכן שיווקי – אבל האם הוא בא מהמקומות הנכונים? זו השאלה שצריכה בעיניי להנחות אותך בסוף הדרך, רגע לפני שאת מפרסמת.
אם את במרכז העסק, אם המילים הן שלך והסיפור שהן מספרות הוא משהו שאת חווית, למדת או רוצה להעביר הלאה, כדאי לבדוק שהמהות נשארה שם אחרי העריכה.
האם הטקסט משדר אותך? האם הוא מרגיש שלך? זה הזמן להרגיש שזה נכון בבטן, שהמילים משקפות אותך. בשבילך ובשביל הקוראים, שבימים עמוסים במסרים וסיפורים, יודעים טוב מאד להרגיש מתי מדובר בסיפור לא כל כך אותנטי.
"תקבלי את זה שאת לא מושלמת וזה יעזור לך להבין שאת יכולה לכתוב", זו המשנה של בריאן האטצ'ינסון, סופר, מרצה לכתיבה וחוקר יצירתיות ואני לגמרי מסכימה איתו.
אחרי שעברת על הטקסט וערכת, שינית, קיצרת או הוספת, הגיע הזמן לשחרר אותו לאוויר העולם. הוא לא חייב להיות מושלם ולכן אם ויתרת על פסיק או שכחת למחוק סימן קריאה ואפילו העזת להשאיר משפט שאולי הרגיש לך מיותר, אבל לא היית בטוחה – זה ממש לא נורא.
כל עוד את מרגישה שמה שכתבת קולע למטרה שהגדרת לעצמך כשהתחלת לכתוב ומרגיש שלך, תנשמי עמוק ותפרסמי.
כשכתבת נתקעת באמצע? הנה מאמר שכתבתי על התקיעות הזו ואיך אפשר לשחרר אותה
זה באמת צריך להיות כזה מושלם? לא בדיוק. כתבתי על זה כאן
צריכה קצת השראה? אני איתך עם מסר אחד בשבוע שמגיע אליך ומספק השראה
רוצה לאמן את שריר הכתיבה ולפרסם יותר? הקורס שלי כאן והוא ייתן לך בסיס והשראה להתחיל.
בא לך שניפגש? כבר מכינה קפה ובואי
יש לך עוד טריק לדייק את התוכן רגע לפני שאת מפרסמת? ואולי שאלה על עריכת תוכן? מוזמנת לשתף אותי בתגובות לפוסט.
כל הזכויות שמורות (C) נועה סטרלינג – מאמנת תהליכים יצירתיים/כתיבה ככלי לריפוי, חקירה והתפתחות.
טלפון: 054-6107313
6 Comments
[…] מה לעשות רגע לפני שאת לוחצת על “פרסם” – הנה מאמר עם כל התשובות […]
[…] עוד קצת על מה שצריך לעשות לפני שמפרסמות את התוכן שכתבנו […]
[…] בקול רם את המסר לפני שאנחנו לוחצות על כפתור הפרסום ובכל פעם שאנחנו נתקעות בקריאה, לבדוק מה בדיוק מציק לנו […]
[…] הנה כמה דברים שכדאי לעשות לפני (ופה תמצאו עוד כמה) […]
[…] לפני שאת מפרסמת את התוכן שלך שאלי את עצמך האם הקהילה שלי, הקהל שאליו אני רוצה להגיע, צריך את המידע שתעניקי לו – האם הוא רלוונטי לו, האם הוא מעשיר את חייו, האם הוא משפיע עליו באיזושהי צורה. […]
[…] לפני שאת מפרסמת את התוכן שלך שאלי את עצמך האם הקהילה שלי, הקהל שאליו אני רוצה להגיע, צריך את המידע שתעניקי לו – האם הוא רלוונטי לו, האם הוא מעשיר את חייו, האם הוא משפיע עליו באיזושהי צורה. […]