
כל אחת יכולה לכתוב?
11 בינואר 2019
ארבעה תרגילי כתיבה שיעזרו לך להילחם בחסמים
3 בפברואר 2019
אחד הדברים שאני הכי אוהבת לעשות בעסק הוא לעדכן את האתר שלי. אני מרגישה שהוא אושייה חיה ונושמת, הוא הולך איתי ועם העשייה שלי לאורך שנים וכל הזמן משתנה, מתעצב ומתגמש לפי מה שקורה אצלי. הוא מביא את המילים שלי לכדי ביטוי ומספק לי הזדמנות לגלות לעולם קצת על עולם התוכן שלי, הרבה על מה שאני עושה ולי – להכיר את הקהילה שלי, שמגיבה, נרשמת לעדכונים ויוצרת קשר.
ככותבת תוכן, כתיבת תוכן לאתר מהווה את אחת ההתמחויות הכי אהובות ויקרות ללבי, בדיוק מאותה הסיבה. אני מרגישה שכל אתר הוא ישות שנועדה להציג את העסק ואת עולם התוכן של האדם שעומד בראשו ומשמש כפנים של העשייה.
האתר הוא הציר המתווך בין אותו אדם ובין הקהל שצריך להכיר אותו – הקהילה שלו והמקום הזה מאפשר לי להיות יצירתית, לחשוב מחוץ לקופסה ולהתייחס לכל פרויקט כעולם ומלואו. מאחורי כל פרויקט יש שפה שלמה שצריך להכיר וטון דיבור מסוים ובעיקר הרבה מאד דברים שחשוב לקחת בחשבון לפני שמתחילים לכתוב את עמוד האודות או את דף הבית של האתר החדש.
אלו שישה עקרונות שמלווים אותי בתהליכי כתיבת תוכן לאתר – עבור לקוחותיי ועבור האתר שלי.
לפני שנכתוב – נכיר את הקהל שלנו
כמו תהליך בניית האתר ברמה הטכנית, שכולל אפיון, חקר מתחרים, חקר מילות מפתח, בחירת עיצוב ותבנית ועוד הרבה מאד פעולות שחשוב לעשות לפני שצוללים לתוך העבודה, כך גם כתיבת תוכן לאתר.
כתיבת התוכן מבוססת על הכנה מקדימה, שכוללת בדיקה מדויקת של קהל היעד שאמור להגיע לאתר ולגלוש בו או במילים אחרות – אנחנו צריכות להגדיר לעצמנו עם מי אנחנו רוצות לעבוד, למי אנחנו פונות. בתוך תהליך הכתיבה אנחנו משלבות אנקדוטות, מילים וביטויים שמדברים בשפה של הקהל הזה וכך יוצרות ביננו לבינו קרבה וסקרנות בריאה.
אז מה עושות?
לומדות על הקהל שלנו – יוזמות שיחה, מדברות ובעיקר מקשיבות ללקוחות אידיאליים ונהדרים שמלווים את העסק (ונשמח שיהיו לנו עוד כמוהם) ושומעות מהם על החיבור שלהם אלינו, מה מעניין אותם, מה הם רוצים לקרוא, מה חשוב להם שיופיע באתר.
בודקות עם עצמנו – איך אנחנו יכולות להדק את הקשר ביננו לבין קהל דומה דרך האתר – ואיזו שפה הכי מתאימה לעשות זאת?
לפני שנכתוב – נכיר גם את עצמנו
במקביל להכרות עם קהל היעד, זה הזמן לכוון זרקור לעולם הפנטזיות ולחשוב יצירתי – אלו תכנים מעניינים וייחודיים לנו יכולים להופיע באתר ואיזו שפה היא הכי אותנטית ומתאימה לנו? לצד המחשבה על כיוונים יצירתיים שונים, חשוב להבין מה אנחנו רוצות שיופיע באתר – איזו אינפורמציה חשובה אנחנו צריכות להעביר.
התהליך הזה כולל מחקר מהותי ביננו ובין העסק שלנו. מהם המוצרים והשירותים שלנו? מי אנחנו בתוך העבודה הזו בעסק ואיך אנחנו מציגות את עצמנו? מה הסיפור שחשוב לנו שיעבור אל הקוראים שלנו? ואילו ערכים וקווים מנחים יבואו לידי ביטוי בתכנים שנכתוב.
אז מה עושות?
סדר בדברים החשובים לנו.
מוצרים ושירותים – אילו מוצרים או שירותים צריכים להיות מוצגים באתר ומה חשוב לנו לומר עליהם?
סיפור – איזה סיפור אנחנו מספרות על עצמנו כבעלות העסק?
עולם התוכן שמסביב – איך נכניס את האישיות, הערכים והעולם המעניין שלנו אל האתר?
נעבוד מול אפיון תוכן מסודר
כשאתן פונות לבונה ומעצב אתרים, הוא אמור להציג לכן אפיון של מה הולך לקרות באתר. גם כאשר אנחנו בונות אתר לבד, חשוב לעבוד מול מחברת או קובץ מסודרים שמתארים בדיוק את מה שאמור לקרות באתר.
התוכן שאנחנו כותבות צריך להיכנס לעמודי האתר שמפורטים באפיון. האפיון מפרט איך התוכן בנוי בכל עמוד, מהם הקווים העיצוביים שמאפיינים כל עמוד ואיך התוכן משתלב עם העיצוב.
אז מה עושות?
פותחות קובץ או עובדות מול בונה אתרים שמספק אפיון מסודר וכותבות את הקווים המנחים לכל עמוד באתר, מה הוא אמור לשרת, איך הוא ייראה ואיזה תוכן אמור להשתלב בו.
את האפיון אפשר לעדכן גם תוך כדי עבודה.
נשאב השראה מכל מיני מקומות
ההשראה שמתקבלת מסקירת אתרים מעניינים, בתחום שלנו ובתחומים אחרים, ממאמרים, מפיסת כתבה בעיתון, מבלוגים, ממגזינים אינטרנטיים ואפילו מפודקסטים והרצאות חשובה לכתיבת תוכן מעניין ועשיר לאתר שלכן.
בדרך לכתיבת תוכן לאתר שלנו, נצא למסע בין השראות, נלקט אתרים מעוצבים ותכנים שמייצגים חשיבה מחוץ לקופסה, נקרא תכנים בתוך אתרים ונחקור איך הם מסייעים לבעל העסק להתחבר לקהל שקורא באתר שלו.
אחר כך נחזור עם מזוודת ההשראה לשולחן כתיבה, נעשה טוויסט, נאמץ את מה שמתאים לנו, נביא לידי ביטוי את הסגנון האישי שלנו ונמצא את הדרך לכתוב על עצמנו.
אז מה עושות?
אפשר לפתוח תיקיית פינטרסט שמוקדשת לאתר שלכן – היא תכלול השראות מכל מיני אתרים, תכנים מעניינים מהרשת, מחקר עיצובי, רעיונות לפוסטים לבלוג ועוד.
להשקיע בכתיבה לא פחות מבעיצוב, באפיון ובכל השאר
חשוב לזכור שהאתר שלנו הוא בעצם סוג של משרד.
אנחנו רוצות שהלקוחות שלנו ייכנסו למשרד ויבינו מי אנחנו, מה יש לנו להציע, מה קורה פה בעצם. לכן – כדאי להשקיע בתוכן ולתת לו את תשומת הלב הראויה, לכתוב בקווים מנחים, לחזור אחר כך לקריאות נוספות, לדייק ולהגיע לתכנים שזורמים ומרגישים לנו נכון.
כתיבת התוכן לאתר צריכה לקחת כמה ימים ואפילו שבועות, עם הרבה הקשבה ודיוק מול עצמנו ובעיקר מול הלקוחות הפוטנציאליים שלנו. זה לא קורה "על הדרך".
אחרי שאנחנו כותבות, נבדוק איך התוכן משתלב עם כל השאר. התוכן הוא חלק מהאתר – יחד עם התמונות, העיצוב הכללי, התפריטים ושאר הדברים הקטנים שמסביב. חשוב לבדוק שהתוכן נמצא בהלימה עם כל מה שקורה מסביב.
תמונה שלנו צוחקות ומחייכות תוך כדי הפרחת בלונים לאוויר, תיראה תלושה מהמציאות בתוך עמוד אודות שנכתב בשפה קרה ומקצועית מאד.
אז מה עושות?
מתחילות לכתוב בקווים כלליים – יוצרות ראשי פרקים שמייצגים את מה שחשוב.
תהליך הכתיבה כולל כמה קריאות של הטקסטים, שינויים ועדכונים.
לקרוא, לקרוא ועוד קצת לקרוא
מי שהייתה בסדנאות שלי או קראה את הטקסטים שלי פה ושם ובכל מיני, יודעת שאני ממליצה תמיד לקרוא את הטקסט בקול. לא פעם אחת, אלא שלוש פעמים.
זה לשמוע את השפה שלנו, את טון הדיבור, את המקצב של הטקסט, את האווירה הכללית שהוא מעניק. זה לבדוק מה כפול ומה אפשר לקצץ, מה דורש הרחבה קלה, איפה המשפט נתקע וקשה להבין אותו, איפה הוא ארוך מדי וכדאי לערוך ולשים נקודה.
אני ממליצה בחום להיעזר בשלב הזה באיש מקצוע שיוכל לקחת את התכנים שכתבתן ולקרוא אותם – העין הנוספת הזו חשובה מאד לדיוק המסר ויבדוק איך הכל מתחבר ביחד.
עוד משהו קטן…
כתיבת תוכן לאתר חדש היא תהליך מהותי שכדאי לקחת את הזמן להיות בו, לחקור אותו וליישם. חשוב לזכור שהמילים שאנחנו בוחרות לפרסם באתר שלנו מייצגות אותנו, כפנים של העסק וכרוח החיה מאחוריו.
חשוב לדעת שגם אחרי שהאתר עולה לאוויר, אנחנו ממשיכות לעדכן תוכן באתר ולדייק אותו עוד קצת ועוד קצת, לעדכן ולחדש ללא הפסקה. בכל תקופה יש לנו דברים חדשים לספר, העסק שלנו משתנה יחד איתנו וכך גם האתר שלנו – שמספר את הסיפור כולו.
התהליך של כתיבת תוכן לאתר הוא תהליך מהנה, מלא בשאלות פתוחות שכיף לחקור והוא משקף לנו את העשייה שלנו ואיך אנחנו רואות אותה בעתיד – ואין דבר מדרבן ומעודד מזה.
עוד כמה דברים שיעזרו לך:
איך לכתוב אישי יותר – גם כשמדובר בשיווק העסק – לקריאת המאמר
דברים שלמדתי בזמן בניית האתר שלי – לקריאת המאמר
איך לכתוב תיאורי מוצרים לאתר – לקריאת המדריך