נפגשתי עם ליהיא באמצע היום בסטודיו שלה שנמצא בחצר האחורית של בית ההורים שלה. רוב הדברים שהביאה איתה מהדירה בתל אביב היו עדיין בארגזים. הסטודיו הזה הוא החלום הקטן שלה שמתגשם בחודשים אלו ממש. היא בונה עסק קטן וצפוני אחרי שבילתה כמה שנים בתל אביב, בלימודי קונדיטוריה בכלל. כאן, היא הולכת לייצר דברים מתוקים אחרים, מוצרי טקסטיל לילדים ולתינוקות.
נפגשנו חמש פעמים, חמש פגישות שנקבעו מראש כחלק מתהליך בניית אסטרטגיית תוכן וכתיבה שיווקית לרבעון הקרוב, בו היא הולכת להשיק את העסק שלה. בפגישה הרביעית, כשהבנו על מה אנחנו רוצות לדבר ומה הסיפור של ליהיא ושל העסק שלה שצריך לצאת החוצה, התחלנו לדבר על כתיבה.
"אני רוצה לדעת לכתוב כמו שצריך ולפרסם בכל מקום", היא אמרה. "אני צריכה להיות באינסטגרם, זה בטוח. ובלוג, חייבת בלוג. ושמעתי שגם ערוץ יוטיוב של DIY זה מעולה וברור שפייסבוק, ברור נכון?".
ככה בערך זה התחיל ואחר כך עשינו סדר, אבל המשפט המבולגן הזה של ליהיא הצית בי רעיון לכתוב את המאמר הזה.
לפעמים נדמה שאנחנו צריכות להיות בכל מקום. לכתוב בפייסבוק, לפרסם מאמרים באתר ובבלוג, לעדכן את האינסטגרם מדי יום – פעם אחת לפחות – ולשלוח ניוזלטרים צבעוניים וסוחפים עם כותרות שאי אפשר להתעלם מהן.
אני מאמינה שלכל פלטפורמה כזו יש אופי משלה ואת לא חייבת להתפזר. הקהל שלך לא נמצא בכל המקומות שאפשר לפרסם בהם וגם אם כן, את אדם אחד עם 24 שעות ביממה ויכולות מדהימות – אבל לא בלתי מוגבלות בטווח הזמן הזה.
אחרי שתביני איפה בדיוק כדאי לך להיות, חשוב שתלמדי את האופי של הפלטפורמה, איך נוצרות בה מערכות היחסים, איך אנשים מגיעים אליך ואיך את מגיעה אליהם.
אני רוצה לשתף אותך בכמה תובנות על כתיבת תוכן לאתר האינטרנט, לפייסבוק ולשאר הפלטפורמות השיווקיות הבולטות – שאולי יעזרו לך להחליט איפה לכתוב תוכן ואיפה לפרסם אותו.
ריבוי המסרים והטקסטים, התמונות והסרטונים, הסיפורים שלעיתים מסופרים "כי צריך", מבלבל ומעורר לא מעט תהיות לא רק אצלך ואצלי. גם אצל הקהל שלנו שמחפש – אולי – בדיוק את מה שאנחנו מציעות.
פייסבוק משתנה כל הזמן והשינויים האלו מעודדים לחקור, ללמוד כתיבה שיווקית מכל מיני זוויות וליצור תוכן יצירתי, שבאמת מחבר בין אנשים ויוצר דיון. בין לבין, אנחנו משתפות במה שאנחנו עושות ונותנות מענה למי שמחפש את השירות שלנו, דרך תוכן.
אחד הדברים המרעננים והחיוביים בשינויים האלו הוא הצורך לצאת מהקונכיה ולהיות אנחנו.
כל נוסחה שיווקית שלא מתבססת על משהו באמת אמיתי – על מהות – כבר לא תעבוד. אנחנו צריכות להיות אנחנו עם כל מה שיש לנו לתת, לספר ולהעביר הלאה באמת מעצמנו. לכתוב על כך במילים שלנו, בשפה הכי פשוטה, כאילו שאנחנו יושבות ומנהלות שיחה.
כשאני חושבת על כתיבה שיווקית בפייסבוק היום, אני חושבת על שיחה אבל גם על הקשבה, לזהות את השאלות והתהיות, את ההתנגדויות והדעות החלוקות, גם את הסיפור הפשוט שלנו שיכול לעורר השראה אצל מישהו אחר. זה לחזור אחורה לדיון שהוא הכי אמיתי שיש, מתעד, מספר, משתף ומקשיב לאחרים.
זהו המקום לשתף בדברים שקורים בעסק בצורה פשוטה וישירה. זה המקום לתת ללקוחות הפוטנציאליים שלך את ההסבר הפשוט לשאלה "מה יוצא לי מזה". זה המקום לגעת בשאלות הפתוחות שנשאלות על ידי הקהל, לתת ערך ומידע באופן נדיב באמת ולנהל שיח מקצועי.
העמוד העסקי הוא צינור מצוין להפניות לפלטפורמות שיווקיות אחרות – ובעיקר לאתר האינטרנט שלך.
זה המקום לשתף בו מאמרים, פוסטים שכתבת בבלוג או דפים רלוונטיים מתוך האתר שלך ולעטוף את הכל בהרבה ידע ועניין, בסטייל ובשפה שמתאימים לקהל שלך – וגם לך (כי רק ככה תוכלי להתמיד בכתיבה).
(וכן, עדיין ממליצה לשמור על העמוד העסקי, אם כבר פתחת אותו ויש לך קהל שכבר מעורב בו. פרסום ממומן, כשצריך, הוא לא מילה גסה, בדיוק כמו כל אמצעי פרסום אחר בתשלום).
אנחנו יכולות להראות את עולם התוכן והידע הרחב שלנו ולספק מענה נדיב לשאלות ותהיות.
אנחנו משתפות מניסיון חיים וניסיון מקצועי, אנחנו משתתפות בשיחה ומדברות עם אנשים ולפעמים זה מרגיש לגמרי כמו שיחה בין חברים.
דרך השיח הזה, ידעו גם מה את עושה וכשתהיה הזדמנות לשווק באופן יותר ישיר, פשוט תעשי זאת, תוך כדי תנועה.
זה לא אוטומטי. היום, להדביק את הפוסט עם עמוד הנחיתה כבר ממש לא עובד. זה זמן ליצור שיחה, לדבר, לשתף, להיות נוכחת, וגם להקשיב.
את צריכה להיות את. ככה פשוט. את מחליטה כמה נעים ומה נעים, איך לספר וכמה לספר. את יודעת כמה אישי לכתוב וכמה לשתף דווקא מהחיים המקצועיים.
אני מאמינה שזה המקום לשתף בסיפורים, ב"מאחורי הקלעים" שלך, בעשייה המרגשת ובתחנות שאת עוברת בתוכה. זו צריכה להיות כתיבה אישית, שמשקפת אותנו ובאה מאיתנו, לא מנסה להיות משהו שאנחנו לא. זה המקום שבו את יכולה לתעד ולשתף במה שחשוב לך, מכל העולם שהם את, ולפי הבחירה שלך.
בשבילי כבעלת עסק, אתר האינטרנט הוא בית. הוא נכס שרכשתי ועמלתי ליצור בו את הסביבה הכי מעניינת, סוחפת ומפורטת שבה הקהל שלי יכול לקבל את כל המידע לגביי. אתר הוא הזדמנות להכניס יצירתיות וכיף לשגרת העבודה שלי.
זה המקום שבו אני מנסה לחשוב הכי יצירתי שאפשר, לכתוב כמה שיותר, ליצור תוכן מעניין ולדבר עם הקהל שלי – זה המקום שבו אני בוחרת לענות על השאלות הכי חמות, לספר מה אני עושה, לחדש ולעניין.
אני מרגישה שהאתר שלי הוא מן משרד, שמעוצב בסגנון ובסטייל שלי, שמספר את הסיפור שלי.
כמו בית חם כזה, שתלויות בו תמונות ויש בו מדפי ספרים שנבחרו ולוקטו ונאספו לאורך החיים ותמונות מטיולים ומחוויות וסיפורים שמסופרים על הספה בסלון תוך כדי שיחה, ויש בו חדר עבודה שבו אני עושה את מה שאני עושה.
היום, כשעמוד הפייסבוק העסקי שלך ושלי משתנה לגמרי, זה לגמרי הזמן להשקיע בנכס דיגיטלי שהוא לגמרי שלך וליצור תוכן לאתר האינטרנט.
מה זה תוכן מעניין? כיד הדמיון הטובה. ממאמרים מקצועיים שעונים על שאלות שמעסיקות את הקהל שלך דרך תכנים שמשתפים בעשייה ובתובנות ממנה ועד לפרויקטים מיוחדים, ראיונות עם אנשים מעניינים ועוד.
זה לא רק בית חם שאליו תוכלי להזמין את האורחים – הלוא הם הלקוחות הפוטנציאליים שלך, אלא גם מקום מצוין לקדם בו את העסק – דרך גוגל ובכל פגישה וירטואלית או פרונטלית. זו הכתובת שאליה את שולחת אנשים – ואליה הם מגיעים דרך מנועי החיפוש ושאר הצינורות – כדי להציץ לתוך העשייה שלך.
הבלוג הוא אהוב ליבי. הוא ליווה אותי בחיי בתקופות רבות, בכל מיני ורסיות. הוא החליף מחברות, פנקסים ופתקים. אני משתפת בסיפורים מחיי, במה שמפריע, מצחיק, מרגש או מעסיק אותי בשגרה – אנשים קוראים ומספרים לי מה הם חושבים – וכך נוצרת מערכת יחסים נהדרת.
בעשייה ובעסק, בניגוד לבלוג שמתאר את החיים האישיים, הבלוג מקבל משמעות דומה אבל שונה.
דומה כי את יכולה לשתף בחייך ובחיי העסק ויכולה לבחור את רמת החשיפה שנוחה לך וליצור מערכת יחסים קרובה. שונה כי בלוג יכול להיות פלטפורמה נפלאה דווקא לשיתוף בעולם המקצועי שלך – בידע. זה מקום מעולה לכתוב בו באופן כמעט חופשי וללא חוקים נוקשים על מה שאת יודעת ומה שחשוב לך.
בלוג יכול להיות חלק מאתר האינטרנט שמלווה את העסק והוא יכול להיות נפרד. אם יש לך כבר אתר, אני ממליצה לפתוח בו בלוג ולא להקים עוד פלטפורמה נפרדת – אלא אם מדובר באסטרטגיה שיש מאחוריה נימוק ספציפי.
אני מודה שמערכת היחסים שלי עם דיוורים בכלל היא בעייתית. לקח לי הרבה זמן לחשוב איך לשלוח מיילים, הרגשתי שזו חדירה לפרטיות ורק אחרי שהבנתי שיש אנשים שממש נרשמו לקבל ממני עדכונים, וזה בסדר – התחלתי לחשוב איך אני עושה זאת נכון.
במקרה שלי, הרגשתי שניוזלטר חודשי הוא הפתרון לעדכן דרך המייל את הלקוחות שלי ואת אלו שנרשמו לרשימת התפוצה שלי. הניוזלטר מסכם את הפעילות בעסק ומתבסס על המאמרים והתכנים שפרסמתי ועל החדשות המרעישות של העסק.
דיוור במייל שהוא לא נתון זמן מסוים, יכול להיות בסיס מעולה לפרויקטים מעניינים שבאמת נותנים ערך ומשמעות למילים שלנו.
את 38 שבועות של השראה בחרתי ליצור על בסיס של דיוור במייל. 38 מיילים שנשלחים אחת לשבוע מספקים איזשהו כלי כתיבה או השראה לכתוב. בחרתי לוותר בו על מסרים שיווקיים ולספר אותי, בתוך הכתיבה. זה הרגיש לי נכון בבטן.
אני מאמינה שאין נוסחה אחת. כל אחת מאיתנו צריכה לחשוב על אופי העסק שלה, מה היא צריכה לקדם ולשווק, מה הקצב המתאים לקהל שלה ואיפה נמצא הגבול בין שיווק נעים לשיווק מציק.
אינסטגרם
האינסטגרם הוא חידה מרתקת בעיניי. כאדם של מילים אני מגלה את הפלטפורמה הזו בחודשים האחרונים והיא נורא מאתגרת אותי.
למה?
הכתיבה צריכה להיות מתומצתת, חדה ומתבססת על מסרים ויזואליים ולא על מילים. מצאתי שדווקא בתוך הגבולות האלו, כיף לי ליצור תוכן אישי שהוא תיעוד של היומיום שלי ושל התובנות שמגיעות ככה פתאום, ומתחברות לתמונה שצילמתי באותו היום.
תוכלי לשאול את עצמך את השאלה הבסיסית -איך הפלטפורמה הזו משרתת בצורה הכי טובה את מה שאת עושה ומה שאת צריכה לקדם. הכתיבה מאתגרת – אבל הבסיס הוא זהה – מסר ויזואלי חזק, בולט ומעניין שהוא המרכז.
בסטורי יש אלמנט של תיעוד מיידי – שלא דורש הרבה מילים. גם שם יש הזדמנות ליצירתיות בכתיבה, לתמצות ולדיוק – וזה אתגר שמשתנה מעסק לעסק. זה המקום שלך לחשוב מחוץ לקופסה, לעוף.
אתרים חיצוניים ושיתופי פעולה
יש פלטפורמות שיווקיות שקצת נעלמות בין כל הרשתות החברתיות ואתרי האינטרנט.
אלו שיתופי הפעולה שאת יכולה וצריכה ליצור במקומות אחרים. אני אוהבת מאד ליצור שיתופי פעולה, שבאים לידי ביטוי בכתיבת מאמר אורח באתר מסוים, ראיון בבלוג מעניין או אירוח אצלך באתר.
בנוסף לאלו, תוכלי לכתוב מאמרים מקצועיים, על נושא מתחום הידע והעניין שלך, שתוכלי לשלוח לעורכים באתרים חיצוניים גדולים ולהציע לפרסם אותם שם – כמאמרי מומחה. המאמרים האלו הם יחסי ציבור לכל דבר וכדאי להשקיע הרבה בתחקיר, בהכרות עם הקהל בכל אתר בו החלטת לפרסם. בעיקר, כדאי להציע רעיון חדש, שונה ומיוחד – שאת מעניקה לו את הזווית שלך.
אז איפה את כותבת מעכשיו?
בזמנים כאלו שבהם יש כל כך הרבה מקומות שבהם אומרים לנו שחשוב נורא לכתוב ולפרסם, תהיי קודם כל איפה שהאנשים שצריכים לקרוא אותך נמצאים. שם, תכתבי את עצמך, את העשייה שלך – את מה שאת רוצה להעביר הלאה – לפי החוקים והמבנה של הפלטפורמה.
אם עוד לא התחלת, בא לי לשכנע אותך למה כדאי. ממש כאן
לא בטוחה שאת כותבת לקהל הנכון? הקשיבי להרצאה שלי – שעוסקת בדיוק בנושא הזה
התחלת לכתוב? מעולה – הנה מדריך מה לעשות רגע לפני שאת מפרסמת
צריכה אותי איתך? הקורס האינטרנטי שלי יעזור לך לקבל את הבסיס לכתיבה שיווקית אפקטיבית
ועוד חדשות מרעישות:
באוקטובר תיפתח קבוצת כתיבה ראשונה –
שמשלבת לימוד כתיבה שיווקית וליווי בפיתוח אסטרטגיית תוכן לעסק שלך – כאן תמצאי את כל הפרטים
יש לך עוד שאלות על בחירת פלטפורמות שיווקיות לכתוב בהן? אני כאן. כתבי לי בתגובות ואשמח לעזור!
כל הזכויות שמורות (C) נועה סטרלינג – מאמנת תהליכים יצירתיים/כתיבה ככלי לריפוי, חקירה והתפתחות.
טלפון: 054-6107313