הכי כיף כשהרעיונות פשוט מגיעים. הם נוחתים על הכתף, מתיישבים שם ולוחשים לנו מילים. אנחנו יודעות בדיוק מה אנחנו רוצות לספר. זה מבורך כמובן, אבל יש עוד כמה שלבים בדרך – כאלו שמבדילים בין כתיבה לשם הנאה ובין כתיבה שיווקית שיש לה מטרה עסקית.
נכון, זה נשמע קר, אבל בסופו של דבר, אפשר להכניס קצת חום לעניין הזה של שיווק בתוכן וכתיבה שיווקית בפרט.
את המסרים שלנו צריכים לקרוא אנשים – ועדיף שאלו יהיו אנשים שמתחברים למה שאנחנו עושות, שמבינים שהם צריכים אותנו, שמתחברים אלינו ושרוצים לדעת עוד. כשנוצר החיבור הזה, הכל הופך להיות יותר טבעי, פחות קר, פחות "שיווקי", יותר כמו שיחה נוחה ונעימה – שבה יש שני צדדים שפשוט מדברים.
איך להגיע למקום הזה שבו נעים לנו לכתוב? קודם כל, להבין עם מי אנחנו מדברות.
כשאנחנו מבינות שאנחנו כותבות לאדם מסוים, לדמות מוגדרת, קל לנו יותר לפתוח את הלב, את הבטן, את הראש עמוס הרעיונות.
האדם הזה שנמצא מעבר למסך וקורא אותנו, ומתחבר, ואולי בסוף קונה – הוא מישהו עם מחשבות ורגשות וקשיים ואתגרים ושמחות קטנות והמון שאלות – בדיוק כמונו. ההכרות אתו לא מתרחשת ביום אחד. היא דורשת לחפור, להכיר, ללמוד עוד, לפתח מערכת יחסים. התוצאה היא כתיבה שיווקית מדויקת יותר – וגם פשוטה וקלילה יותר.
הזמן הזה שבו את מרפרפת לך עם הקפה על הפייסבוק, גוללת כמעט בלי לקרוא בין המסרים השונים, יכול להיות בדיוק הזמן שבו את לומדת להכיר. לכל אחת שכבר נמצאת שם בתוך הרשת הגדולה הזו – יש עוקבים קבועים. לא תמיד אנחנו מכירות אותם באופן אישי, וזה בדיוק הזמן להכיר.
אם יש מישהו שמגיב, עושה "לייק", מפרגן או שואל שאלות באופן קבוע – כדאי להיכנס לפרופיל שלו ולהכיר טוב יותר, להבין מי האדם הזה, מה הוא עושה, מאיפה הוא מגיע. אלו הפרטים הקטנים מלמדים על מישהו שהמילים שלך כבר נגעו בו ויכול להיות שהוא בדיוק הלקוח האידיאלי שלך.
עוד "גששת" נפלאה היא להכיר מקרוב חברות וחברים וירטואליים שמצטיירים לך כלקוחות אידיאליים, אלו שאת אומרת לעצמך עליהם: "הייתי רוצה להגיע אליהם, לשווק להם, לעבוד איתם". דרך ההכרות הווירטואלית הזו – מקריאת התכנים שהם מעלים לעמוד שלהם, דרך השאלות שהם מציפים ועד למה שהם מעלים לאינסטגרם או לבלוג שלהם, תוכלי להכיר אותם טוב יותר ולהבין למי את רוצה לכתוב.
ובסוף, לא לשכוח להיות חלק מהקהילה הווירטואלית הזו – להשתתף בדיונים בקבוצות העוסקות בתחומים משיקים וקרובים, לחלוק בידע שלך, לקרוא דיונים ותגובות ולהתעדכן כמה שיותר. החיבור הזה עם מה שקורה מסביב יוצר כתיבה שיווקית שהיא הרבה יותר עשירה, מעניינת, יצירתית וסוחפת – ובסוף גם אפקטיבית.
אם יש לך כבר עסק פעיל, יש לך בודאי לקוח או לקוחה שאת אוהבת במיוחד, מישהו שעליו את אומרת לעצמך "בא לי עוד 10 לקוחות כמוהו". המשפט הפשוט הזה שמתגלגל לך בראש מסמן שמדובר בלקוח אידיאלי והוא יכול להיות המראה הכי טובה לבניית קהל היעד המדויק שלך.
אני אוהבת לפגוש את הלקוחות האידיאליים שלי לשיחות, טלפוניות או פנים מול פנים. בעיקר חשוב בעיניי להקשיב להם, לשמוע בין השורות מי הם ומה הם אוהבים ולא אוהבים, מה מדאיג אותם ומה מרגיע אותם, מה הם צריכים ממני ומה הם שואלים את עצמם בקשר לתחום שלי ולמה שאני עושה.
השיחות האלו מקבלות חשיבות עצומה בשיווק שלי – הן מלמדות אותי כל כך הרבה, נותנות לי רעיונות לכתיבה ומכוונות אותי כמו מצפן – מה נכון ומה פחות. אני נותנת את הבמה כמה שיותר ללקוחות האהובות שלי, אני מקשיבה להן.
מה קורה כשאין לך בראש דמות של לקוחה או לקוח שאת אוהבת? כשהעסק עוד בחיתולים ועוד לא למדת על הלקוחות שלך מספיק? במקרה כזה כדאי להסתכל קדימה ולבנות בראש את הדמות הזו, עד הפרטים הקטנים. קוראים לזה בניית פרסונות – ובמילים יותר פשוטות – זה פשוט לצייר בקווים הכי מפורטים את הדמות הזו שלה אנחנו רוצות לכתוב, שאיתה בא לנו לעבוד.
מי הדמות הזו? איפה היא גרה? בת כמה היא? מה המצב המשפחתי שלה? במה היא עוסקת? מה היא אוהבת לעשות? מה הקשיים שלה? איך מתנהל היום שלה? איפה התחום שבו את עוסקת נכנס לה לחיים? איך את תוכלי לעזור לה? לעשות את החיים שלה יותר טובים?
ככל שתיכנסי לפרטים הקטנים יותר, מהמגזינים שהיא קוראת ועד לאוכל שהיא אוהבת, מהשאלות שהיא תשאל אותך בפגישה הראשונה ועד למוצר ההוא מהחנות שלך שהיא פשוט תתאהב בו – כי הוא בול בשבילה, ככה תהיה לך מול העיניים דמות יותר מוגדרת והיא תעזור לך לכתוב.
בכל פעם שתכתבי, היא תהיה לך מול העיניים, תכתבי לה ורק לה, וזה הרבה יותר קל מלכתוב לציבור שלם שאת לא בדיוק מכירה.
תפתחי מחברת וכתבי את הסיפור של הפרסונה הזו, היכנסי לפרטים הקטנים ביותר, תראי אותה מול העיניים ותדמייני את המפגש ביניכן. כתבי את הכל ותצרי את התשתית להבנת הקהל שאתו את רוצה לעבוד.
אני אוהבת את הקולגות שלי. חלקן חברות טובות, אנחנו מדברות המון. כשאני חושבת על הקהל שלי, אני יודעת שאני יכולה ללמוד מהן המון והן ממני. כל אחת מאתנו פונה לאנשים במקומות אחרים ולכל אחת מאתנו סגנון משלה. ככה זה בכתיבה, כל אחת היא משהו אחר.
דרך שיחות עם הקולגות שלנו, דרך הכרות עם הקהלים שלהן ועם מה שהן עושות, אנחנו יכולות להבין המון על עצמנו ועל הקהל שלנו. למי את פונה והאם הקהל הזה דומה או שונה מזה של הקולגה שלך? מה שונה ומה דומה? למה שהוא יתחבר דווקא אליך ולא אליה?
בתוך התחרות, בתוך הקונכייה שכל אחת פועלת בה, אפשר למצוא דברים טובים, ללמוד אחת מהשנייה ולדייק לעצמנו. תקבעי לך דייט עם קולגות שאת אוהבת וסומכת עליהן. זה יאפשר לכן לדבר על הקהל שלכן, להציף שאלות שנשאלתן ולתת אינפורמציה בנדיבות – ככל הניתן – זה יחזור אליך ובגדול. תלמדי מהשיחות האלו המון ותוכלי להבין מה מתאים לך, מהם המסרים שדווקא את תוכלי לכתוב, ולמה הם טובים לקהל שלך.
בקבוצה שלי בפייסבוק יש כמה כותבות תוכן שהצטרפו ומשתתפות בדיונים השונים. אני מתייחסת לכל אחת מהן כקולגה מדהימה.
אני מגלה שכל אחת היא עולם ומלואו, היא שונה מהשנייה, בסגנון, במהות, בקצב, במילים שהיא בוחרת לכתוב כשהיא משווקת את עצמה. בעיניי זה מבורך, וזה מלמד אותי המון. יש מספיק לכולן, וזה נפלא. וזה יופי של בית ספר.
תהליך ההכרות עם הקהילה שלנו, עם הקהל שלו אנחנו כותבות, הוא תהליך מתמשך – כמו כל מערכת יחסים שיש בה עליות ומורדות, תהיות ושאלות פתוחות, שמשתנה עם הקצב הטבעי של העשייה שלנו ושל החיים בכלל.
כשמדובר על כתיבה, החיבור האישי הזה חשוב. הוא עוזר לנו למצוא את הסיפורים והתכנים והרעיונות, להרגיש מה נעים לנו לשתף, להיות מכוונות למטרות השונות שאנחנו מגדירות לעצמנו ובעיקר להתחבר בצורה הכי טבעית והכי נכונה לקהל שמקיף את העשייה שלנו – ובסוף גם נהנה ממה שיש לנו להציע.
ההרצאה שלי על קהלי יעד – שמעמיקה עוד יותר את מה שכתבתי כאן
מה לעשות רגע לפני שאת לוחצת על "פרסם" – הנה מאמר עם כל התשובות
הקורס האינטרנטי מתחילות לכתוב מחדד עוד יותר את ההכרות עם קהל היעד ומשלים את התמונה עם שיעורים על חיפוש רעיונות, מבנה ואופי הפלטפורמות השיווקיות והשאלה הניצחת: אז איך לכתוב ב"שיווקית"? ועוד המון דברים נפלאים. תוכלי להירשם כאן
כל הזכויות שמורות (C) נועה סטרלינג – מאמנת תהליכים יצירתיים/כתיבה ככלי לריפוי, חקירה והתפתחות.
טלפון: 054-6107313