
זה באמת צריך להיות מושלם? כך תכתבי בלי להיתקע ותפרסמי יותר
14 בפברואר 2018
5 אבני דרך לכתיבה שיווקית אישית
27 במאי 2018
לפעמים אני מרגישה כמו מלקטת, כאילו שהחיים שלי בתוך העסק ומסביב לו הם איזו חורשה גדולה שבתוכה מסתתרים גרגרים, צמחים ופירות שמותר לי לקחת, לטעום מהם ולהתנסות. אולי אפילו להכניס אותם לסל, לקחת הביתה ולהכין משהו חדש.
בכל יום העשייה שלי מציבה אותי מול שאלות פתוחות, לפעמים שלי ולפעמים של אלו שפונות אליי. בכל יום העשייה שלי מציבה אותי מול מחקר, לדעת עוד, לחדד את מה שאני עושה, לשאול שוב ושוב למה זה שווה את זה. כל רגע כזה הוא סיפור בעיניי, מכל רגע כזה אלו שקוראות אותי יכולות ללמוד עוד על מה שאני עושה. וגם אני.
שיווק היום מבוסס בעיניי על לספר סיפורים, קטנים, נקודתיים, רלוונטיים ונוחים לסיפור. לספר סיפור בלי מניפולציות או שיטות או משפכים, אלא ליצור מערכת יחסים שמבוססת על העברה של ידע וכישורים, ניסיון חיים ותובנות שנוחתות אצלנו בסל בכל יום. זו מערכת יחסים שמתחדדת ונוצרת סיפור אחר סיפור, כמו בשיחה שמתגלגלת במשך שעות.
רגע, מה זה סיפור בעצם?
סיפור בעיניי הוא לא אותה אוטוביוגרפיה קורעת לב שתגרום לכולם לייבב מול תוכנית הריאליטי, אלא אם היא רלוונטית לעשייה שלכן ואתן מרגישות בנוח להוציא אותה לאור.
סיפור הוא משהו שמלקטים בדרך ויש לו מסר ושממנו מישהו אחר יכול ללמוד – על העשייה שלכן, עליכן וגם עליו. סיפור הוא משהו שמישהו יכול לקרוא, לקחת ממנו תובנה משמעותית ולהבין שיש פה משהו שיכול לעזור לו.
בעיניי, זה סיפור קטן שהוא חלק ממארג של המון סיפורים שאנחנו אוספות בדרך. לכל אחד מהם ערך אמיתי למי שיושב מולנו וקורא. דרך סיפורים כאלו, אנחנו פשוט מתחברות ומחברות.
אנחנו זוכרות סיפורים
אני זוכרת המון סיפורים כמו תמונות קטנות. לא רק סיפורי ילדות אישיים, אלא מסרים שקראתי ותכנים שנהניתי מהם. אני זוכרת סיפורים ששמעתי בשיחות עם קולגות, עם שותפות ושותפים לדרך ועם המון אנשים שעוסקים בתחומים שבכלל לא קשורים לתחום שלי.
אם אנחנו מקשיבות לסיפור, והוא מושך ומסקרן אותנו, אנחנו בדרך כלל זוכרות אותו. לכן, כשאנחנו מספרות סיפור ללקוחות שלנו, אנחנו בעצם מגלות להם משהו שהם מסוגלים לזכור הרבה יותר בכיף וברצון מאשר מסר שיווקי כזה, שכבר הופיע להם בסל הליקוט עשרות פעמים.
הם יזכרו אתכן, את מה שאמרתן, את העלילה והמסר.
אנחנו מלקטות סיפורים ומעבירות אותם הלאה
כמה פעמים ישבתן עם חברה וסיפרתן לה על מישהי אחרת, שהיא בכלל לא מכירה. מישהי שקראתן עליה בפייסבוק, שסיפרה לכן איזה סיפור שהזכיר, שחידד תובנה, שחיזק משהו בתוככן, שריגש אתכן או העציב או שימח או פשוט גרם לכן להרגיש.
אנחנו מלקטות סיפורים שקראנו ושמענו ואוהבות להעביר אותן הלאה, לחלוק. כשמדובר בסיפורים על העסק שלנו, זה אומר שעוד אנשים שומעים עלינו ועל העשייה שלנו.
אנחנו מוצאות בתוך סיפור את עצמנו
הזדהות היא מילת מפתח בכל הקשור למערכת היחסים שנוצרת ביננו לבין הקהל שלנו. הזדהות עם מסר, הזדהות עם תובנה, הזדהות עם לקח או עם הדרך אליו. בתוך סיפורים מכל מיני סוגים אנחנו מוצאות את עצמנו.
אני תמיד מספרת איך התחברתי ל"נשים קטנות" כשהייתי ילדה. מצאתי בו את ג'ו שחולמת להיות סופרת ואת שלוש אחיותיה, ממש כמו שלי יש שלוש אחיות וכל אחת מהן היא לגמרי אחרת ולכל אחת מאיתנו עולם ומלואו משלה. ראיתי את זה בסיפור ההוא, הקלאסי כל כך.
גם בסיפורי עסק אנחנו יכולות למצוא את עצמנו וכשאנחנו מוצאות משהו שנוגע לנו, אנחנו מתחברות. אנחנו רוצות לקרוא עוד ולדעת עוד. זו מערכת יחסים שהיא בעיניי השיווק הטוב ביותר, כל עוד היא מתבססת על סיפור שבאמת, אבל באמת, יש לו ערך.
אנחנו לומדות משהו חדש שלא ידענו
סיפורים יכולים לגרום לאסימון הקטן ליפול. במשפט אחד שיש בו ערך למישהו אחר, הוא יכול ללמוד עולם ומלואו. אנחנו יכולות לעזור, לתקן, להשפיע, לעשות טוב – דרך סיפור פשוט מאד, שיש בו תובנה מעניינת.
זו הסיבה שבגללה כולנו נשאבנו לתוך ספרים וסיפורים וגם לתוך סיפורי עסק שיווקיים – כי הם מלמדים אותנו על עולמות אחרים ותחומים אחרים. אולי אני תמימה, אבל זה נעים לעזור ולעשות טוב וקצת להשפיע, גם דרך מילה אחת שישבה בדיוק במקום.
אז איך תלקטו סיפורים?
תקשיבו. תקשיבו טוב לשיחות שלכן עם אחרים ולסיפורים שלכן ושלהם, תקשיבו לשאלות שאתן נשאלות, תקשיבו למחשבות שלכן, עם עצמכן, בסוף יום עבודה. תקשיבו לרגעים שבהם אתן מזכירות לעצמכן למה אתן עושות את מה שאתן עושות. תקשיבו קצת לחלומות הילדות, להחלטות שעשיתן בדרך, לשינויים שקרו.
בעיקר, תחזיקו חזק את סל הליקוט שלתוכו כל אחת מאיתנו יכולה ליצוק בפשטות את העולם שבו היא יוצרת ועושה ומגשימה. את העולם שלה. תאמצו לכן מחברת קטנה ותכתבו בה כל רעיון שליקטתן. כל התחלה של סיפור.
תתחילו לכתוב,